Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Posudky dodané v kauze opencard prý vypracovaly nekompetentní ústavy

Posudky dodané v kauze opencard prý vypracovaly nekompetentní ústavy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Hlavním důvodem, proč soud vrátil státnímu zastupitelství k došetření obžalobu pražských radních v kauze opencard, byly podle dnešní MF DNES slabé znalecké posudky. Podle soudce je vypracovaly nekompetentní ústavy.

Policie opírá své obviněné hlavně o znalecké posudky z oboru IT a práva. Problém ale podle soudu je, že jeden z ústavů nemá znalecké oprávnění v oboru IT, druhý zase nemá potřebné znalosti v oboru práva.

Soudce policii přidal seznam celkem osmi bodů, které má lépe doložit.

Státní zástupkyně už podle deníku podala proti rozhodnutí soudu stížnost.

Kromě stavění žaloby na slabých posudcích soudce v odůvodnění rozhodnutí navíc soudce upozornil, že jsou stíháni radní, kteří projekt "zdědili", zatímco ti, kteří ho schválili, obviněni nejsou. Policie proto podle něj musí dodat dostatečně pádné důkazy, které prokážou, že jsou stíháni oprávněně.

Bývalí pražští radní v čele s exprimátorem Tomášem Hudečkem podle policie chybovali, když zadali zakázku na další provoz opencard hlavnímu dodavateli karty bez výběrového řízení. Ti se brání, že v danou chvíli nešlo rozhodnout jinak a zároveň neomezit platnost karty, společnost Haguess (dnes EMS) je totiž jediná, která vlastní všechna práva na software.

Zdroje:
Vlastní