Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Postránecký exceluje v Pánu z Prasečkova na prknech Stavovského divadla

Postránecký exceluje v Pánu z Prasečkova na prknech Stavovského divadla
Scéna z představení Pán z Prasečkova | zdroj: Národní divadlo

Na scéně Stavovského divadla je i nadále k vidění Moliérovo drama Pán z Prasečkova pod režijní taktovkou Hany Burešové. Původní text byl napsán jako balet v próze už v roce 1669. Diváci mohou na jevišti rozpoznat Moliérův rukopis v dialozích, které ani v současnosti neztratily nic ze své původní komičnosti. Ba naopak.

Inscenace je díky skvělému Václavu Postráneckému obsazenému do hlavní role velmi zábavnou a strhující podívanou, která pracuje s klasickým pojetím komedie. Diváci se tak mohou těšit na typizované figury znázorňující maloměšťáctví, lidskou chamtivost a touhu po bohatství.

Důležitým prvkem v představení hraje hudební doprovod. Součástí celé scény je i živý orchestr, jenž obecenstvo vtahuje do děje probíhajícího před jeho očima. 

"Autorem hudby byl Jean-Baptiste Lully. I v této komedii vytvořil Molière živý typ přihlouplého, pošlechtěného měšťana, který touží po společenském vzestupu. Ten mu má zajistit sňatek s Julií, dcerou významného šlechtice Oronta. Julie však miluje Erasta. Mladí milenci vymyslí plán, jak pána z Prasečkova před rodiči znemožnit," láká Národní divadlo na námět hry své příznivce.

Scéna z představení Pán z Prasečkova Scéna z představení Pán z Prasečkova | zdroj: Národní divadlo

Dalšími účinkujícími jsou např. Jiří Štěpnička v roli Oronta, Jana Pidrmanová v roli Julie a jako sličný Erast se představí Radúz Mácha. Nejbližší termín představení je 8. června. 

Zdroje: