Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Posselt: O zločinech na Němcích je třeba v klidu diskutovat

Posselt: O zločinech na Němcích je třeba v klidu diskutovat
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Server ParlamentníListy.cz se mluvčího Landsmannschaftu Bernda Posselta zeptal, co přesně mínil tím, když českou vládu vyzval, aby podpořila vyšetřování poválečných zločinů během odsouvání Němců z území tehdejšího Československa.

„Existuje mnoho způsobů, jak podporovat objasňování (zločinů), které naštěstí již v ČR začalo: komise historiků, parlamentní výbor, panel uznávaných mravních osobností, komise pravdy, soudnictví, publicistika, nebo jejich kombinace. Je dobře, když o tom česká politika a veřejnost klidně a objektivně diskutuje. My jsme, jako partneři v této diskusi, k dispozici," odpověděl Posselt.

Hlavní představitel odsunutých sudetských Němců Bernd Posselt ocenil snahu České republiky objasnit zločiny spáchané na Němcích po druhé světové válce. Vyjádřil se k vyšetřování vraždy 15 německých obyvatel, které měli v květnu 1945 údajně ubít a pohřbít Češi u Dobronína na Jihlavsku.

Posselt by také rád prosadil zrušení českých zákonů o beztrestnosti, které násilí na sudetoněmeckých civilistech de facto ex post omilostnily.

Celý článek na ParlamentniListy.cz