Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Poslanec z ODS jde s návrhy proti své vlastní straně

Poslanec z ODS jde s návrhy proti své vlastní straně
zdroj: tisková zpráva

Do nižší sazby DPH přeřadit jídlo a další služby v restauracích navrhuje poslanec z ODS Vladimír Šoltys. Vedení jeho strany se to však ani trochu nelíbí.

Poslanec ODS Vladimír Šoltys zlobí své stranické kolegy. Sněmovnou chce protlačit zákon, který umožní do nižší sazby DPH přeřadit jídlo a další služby v restauracích. K tomu navíc chce, aby DPH z 20 na 10 procent klesla i v kadeřnictvích nebo v opravnách kol, bot nebo oblečení. Uvádějí to Hospodářské noviny (HN).

Zatímco zákon by se určitě líbil nejen tisícům firem a živnostníkům, ale i štamgastům restaurací, většina ODS  - podobně jako většina sněmovny - je proti. ODS navíc už dlouho bojuje proti obrovskému schodku veřejných financí „Je to jistá marnivost poslance Šoltyse, který slíbil, že návrh stáhne. ODS ho nepodpoří," říká místopředseda ODS Petr Nečas.

Obce a kraje by přišly o sedm miliard

Místopředseda Nečas také zmínil, že kvůli Šoltysově nápadu by přišly stát, obce a kraje o sedm miliard korun ročně.

„Je pravda, že jsme se o tom s vedením dost solidně pohádali. Já ale trvám na tom, že to je pobídka pro firmy, aby nepropouštěly lidi," vysvětlil pro HN Šoltys s tím, že návrh chce prosadit během jediného čtení. Chtěl by, aby se zákon o nižší DPH stihl projednat do květnových voleb.

Sněmovna se může znovu zaseknout

HN v souvislosti se Šoltysem připomínají , že i další poslanci se snaží na poslední chvíli prosadit ve zkráceném projednávání některý z dosud nepředložených zákonů. Různých novel a zákonů, které chtějí poslanci projednat v jediném čtení, je na úterní začínající předposlední řádné schůzi sněmovny rekordních 32.  

U "nevládních" návrhů se ale sněmovna může znovu zaseknout. Jakmile totiž ČSSD prosadí jednání o 13. důchodech, vyšší nemocenské nebo o zrušení poplatků, tak ODS znovu sněmovnu zablokuje.

www.parlamentnilisty.cz