Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Poslanci musí hlasovat rychleji, nebo Česko dostane pokutu

Poslanci musí hlasovat rychleji, nebo Česko dostane pokutu
zdroj: tisková zpráva

Vláda schválila návrh šéfa Legislativní rady Pavla Zářeckého na zrychlení legislativního procesu. Za nedodržování termínů začleňování evropských směrnic do právního řádu hrozí Česku pokuty.

Evropská komise kritizuje Českou republiku za porušování legislativních závazků plynoucích z členství v Unii. Země prý není schopná dodržovat termíny pro začleňování evropských směrnic do svého právního systému. Informoval o tom server prvnizpravy.cz.

Požadavky EU navíc zesiluje Lisabonská smlouva, která zavádí přísnější finanční sankce za neplnění legislativních povinností. Například Francii udělil Evropský soud pokutu ve výši 20 milionů eur a k tomu 57,7 milionu eur za každý půlrok, kdy nedojde k plnému začlenění určitého opatření.

Návrh, se kterým Zářecký přišel, lze rozdělit na krátkodobá a dlouhodobá opatření. Mezi krátkodobými návrhy je nejdůležitější ten, který by zkrátil lhůtu 60 dnů pro projednání předloh zákonů Legislativní radou vlády.

Prováděcí předpisy by také měly být nově přikládány do meziresortního připomínkového řízení spolu s návrhy zákona. Dnes resorty předpisy předkládají, až když se předlohou zabývá vláda.

Začlenění evropských předpisů by měl provést jeden novelizující zákon, mezi resorty by se měla zlepšit spolupráce.

Z dlouhodobého hlediska by byla efektivní také změna jednacích řádů horní a dolní komory. V současnosti má zákonodárnou iniciativu sám za sebe každý poslanec. Nově by mohly mít zákonodárnou iniciativu jen skupiny poslanců. To by vedlo k útlumu přebujelosti podávaných návrhů.

www. parlamentnilisty.cz