Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Polský ministr obrany zatím zůstává, jeho budoucnost ale nejistá

Polský ministr obrany zatím zůstává, jeho budoucnost ale nejistá
zdroj: Mediafax

Polský ministr obrany Bogdan Klich dnes ustál hlasování o nedůvěře, jeho budoucnost je ale i tak nejistá. Jeho kritici, kterých přibývá i v řadách vládní koalice, mu kromě jiného přičítají politickou odpovědnost za sérii leteckých katastrof, které v posledních letech postihly polskou armádu.

Stranickou disciplínu nakonec dodrželi poslanci Polské lidové strany, koaličního partnera Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. V předešlých dnech ale několik lidovců dalo najevo, že by se při hlasování o Klichově budoucnosti raději řídili vlastním svědomím. 

Návrh na vyslovení nedůvěry ministrovi obrany podala v polovině ledna největší opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Důvodem k tomu podle šéfa PiS expremiéra Jaroslawa Kaczyńského jsou bezprecedentní letecká neštěstí, která se stala během Klichova působení v čele resortu obrany. 

Za nehody mohla nedbalost pilotů

Jde o havárii u Miroslawce, při které před třemi lety zahynulo dvacet příslušníků letectva. Nehoda u ruského Smolenska z loňského dubna si vyžádala životy 96 lidí, byl mezi nimi prezident Lech Kaczyński a mnoho dalších osobností veřejného života. V obou případech letadla pilotovali vojáci, kteří se podle všeho dopustili takových chyb, jako je nedbalost, nedodržování předpisů a riskování. Podle opozice se Klich také unáhlil s profesionalizací armády, kritizuje ho i za špatný výcvik vojáků, hlavně těch vyjíždějících do Afghánistánu. 

"Oni cvičí maximálně tak orientační běh, stejně jako skauti," zhodnotil při čtvrteční debatě v parlamentu přípravu polských vojáků na zahraniční mise nezařazený poslanec blízký PiS Ludwik Dorn. Svého ministra hájil premiér Tusk, který opozičnímu PiS připomněl, že Klich se snaží napravit mnohaleté zanedbávání armády. 

I když Tusk nyní Klicha hájí, jeho budoucnost ve vládě je nejistá. "Osud Klicha je zpečetěn, premiér říkal, že podá demisi, otázkou je jen termín," citoval list Gazeta Wyborcza nejmenovaného politika blízkého premiérovi. Podle deníku existují dva scénáře Klichova odchodu. Podle toho prvního odejde poté, co Polsko zveřejní svoji verzi zprávy z vyšetřování příčin letecké katastrofy u Smolenska. Stane se to zřejmě ještě tento měsíc. 

Politici: "Klich by měl podat demisi"

Zpráva bude pro Polsko ještě nepříjemnější než ta, kterou v lednu představili ruští vyšetřovatelé. Podle nich neštěstí zavinily chyby posádky vystavené psychickému tlaku nadřízených. "Demise Klicha po zveřejnění polské zprávy by byla jasným signálem, že narušování předpisů v armádě nemůže nikomu procházet a že se vláda nebojí vyvodit důsledky vůči vlastním členům," řekl listu nejmenovaný politik Občanské platformy. Podle druhého scénáře by ministr mohl ve vládě skončit ještě před zveřejněním zprávy, aby neodcházel s cejchem politika odpovědného za katastrofu. 

Polsko čekají na podzim parlamentní volby. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného institutem TNS OBOP a zveřejněného minulou sobotu Občanské platformě klesla podpora na nejnižší úroveň od voleb v roce 2007. Uplynulé týdny byly pro Tuskovu vládu mimořádně obtížné. Musela se vyrovnat s ruskou zprávou o smolenské katastrofě, podle které veškerou odpovědnost za ni má polská strana, i s kritikou, jež si vysloužila od opozice za to, že na závěry vyšetřovatelů zareagovala příliš pozdě. Tuskův tým o body přichází také kvůli dlouhodobému zmatku na železnici nebo kvůli chystaným změnám v důchodovém systému.