Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Politolog: Koalice se bije za zájmy lobbistů. Bakaly a dalších

Politolog: Koalice se bije za zájmy lobbistů. Bakaly a dalších
zdroj: Mediafax

Vládní koalice je silně motivovaná, aby uskutečnila reformy, které od počátku označovala za smysl své existence. Od prosazení záměrů ji tedy neodradí ani většinově odmítavý postoj veřejnosti. Přesto je málo pravděpodobné, že by v této podobě dovládla celé čtyřleté období, domnívá se politolog Lukáš Jelínek.

Nedávná vládní krize nijak neovlivnila cíl kabinetu Petra Nečase provést zdravotní, důchodovou a další reformy. „Koalice je od začátku označovala za smysl své existence. Navíc nejsme jen svědky pronikání bezpečnostní agentury, ale i byznysu do politiky. Vláda je svázána s lobbistickými skupinami, jejichž zájmy v reformách zohlední," uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Dokládá to na trendu omezování funkcí státu a snaze maximum služeb privatizovat. „Existuje poptávka po penzijní reformě od penzijních fondů, tendence po posílení spoluúčasti pacientů od nejrůznějších lobby ze zdravotnických byznysů, a také pan Bakala, největší sponzor vládní koalice, má své zájmy na trhu s nemovitostmi," upozorňuje Jelínek na velkou motivaci vlády pro uskutečnění reforem.

Češi vládu nesvrhávají, dokud nemají prázdné žaludky

Prosazování záměrů se podle politologa z Masarykovy demokratické akademie, jež má blízko k ČSSD, neodvíjí od podpory veřejnosti, na kterou si politici vzpomenou jen před volbami. „Důležitější pro koalici je to, jestli se dokáže shodnout v názorech, čemuž ale příliš nenahrává středeční schůzka Víta Bárty s odbory. Určitě se bude tvrdě licitovat o jednotlivostech," míní Jelínek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz