Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Politolog: John s Bártou svými kroky zklamali, proto VV ztrácejí

Politolog: John s Bártou svými kroky zklamali, proto VV ztrácejí
zdroj: tisková zpráva

Dva volební průzkumy zveřejněné v rozmezí jediného týdne se shodly na propadu přízně voličů k Věcem veřejným. Podle politologa Zdeňka Zbořila je to důsledek toho, že se nečitelná strana začala u moci zviditelňovat.

Nejmenší parlamentní straně začínají ubývat voliči. Signalizují to průzkumy, které zveřejnily agentury STEM a Factum Invenio.

„Původně nečitelná strana se zviditelnila prvními kroky svých ministrů ve vládě a lidé jsou zklamáni. Je to efekt neopopulistických stran, které poté, co se dostanou k moci, už musejí něco dělat, nejen slibovat, a to už se některým jejich voličům nelíbí," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil na adresu Věcí veřejných.

Těm dalo v květnových volbách hlasy 10,9 procenta voličů, zatímco podle čerstvých průzkumů STEM by pro ně hlasovalo 9,1 procenta a podle Factum Invenio 8,8 procenta. „V těchto průzkumech už se promítla nespokojenost s nástupy ministrů Johna a Bárty. V prvním případě to platí pro chystané úspory na platech, ve druhém případě zastavování a pak ve většině případů znovu povolování staveb," zdůvodňuje politolog částečný odklon přízně od VV.

Celý článek na ParlamentniListy.cz