Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Politická divize společnosti Agrofert 'volí' vedení

Komentář: Politická divize společnosti Agrofert 'volí' vedení
Babišův strážný buldog Faltýnek | zdroj: Profimedia

Prodlouženou ruku Babišova multimiliardového impéria Agrofert dnes čekají volby do stranického vedení. Jejich výsledek je dopředu jasný.

Volba předsedy strany bývá formalitou. Zvlášť, když jde o stranu, která momentálně vládne. Nynějšího předsedu ANO by sestřelili jen hlupáci. Volba šéfa hnutí a potažmo celého vedení je fraškou. 

Diskutovat o tom, zda majitel strany Babiš bude či nebude předsedou, je zbytečné. Za povšimnutí stojí ale nominace budoucího vedení strany. Finální osazenstvo lze vyjmenovat už nyní, diktatura se totiž jen zřídkakdy vyznačuje kreativitou.

Prvním místopředsedou a de facto pravou rukou Babiše se stane Jaroslav Faltýnek, který koneckonců obdobnou funkci vykonával i ve společnosti Agrofert, jejíž stoprocentní vlastník byl, je a bude současný místopředseda vlády a ministr financí. Faltýnek nyní jakožto předseda poslaneckého klubu hlídá Babišovy zaměstnance zasedající v Poslanecké sněmovně. Je věrným a poslušným buldočkem, ze kterého Babiš za odměnu udělal multimilionáře.

Pro předsedu ANO to ostatně není problém, protože na to prostě má. Drobnou nuancí navíc je, že za dobu Babišova ministrování roční zisk jeho společnosti stoupl na úžasných sedm miliard korun. Tedy bez dvou set milionů. Tuto částku Babiš investoval do loňských komunálních a senátních voleb.

Politika je totiž byznys mimořádně výnosný. Agrofert inkasuje státní zakázky v řádech miliard. Na rodném Slovensku, odkud nejmocnější muž Česka pochází, dostaly Babišovy firmy dokonce daňové prázdniny. Ušetří tak nejméně miliardu a půl. Za tu si Babiš může koupit třeba další média. Prostřednictvím nich zmateným voličům politickou realitu v zemi lépe vysvětlí a usnadní jim tak rozhodování.

Jermanová je uplakaná, Kleslová má zase estébáckou minulost

Zpět ale ke straně samotné. Aby vše dobře fungovalo, je třeba mít šikovné manažery. Sám šéf na všechno nestačí. A proto musí vybrat předsednictvo strany, které v současné době neexistuje ani formálně. Na funkci první místopředsedkyně aspirují i dvě zástupkyně něžného pohlaví.

Nulovou šanci má někdejší starostka Krhanic inženýrka Jaroslava Jermanová, toho času místopředsedkyně poslanecké sněmovny. Poslankyně zároveň trochu kazí Babišovo motto o tom, že jeho lidé nejsou jako politici a makají. Jermanová sice není politička, protože obdobně jako většina Babišových zaměstnanců nemá názor, o tom, že by makala, se ovšem dá úspěšně pochybovat.

Styl jejího řízení schůze zákonodárného sboru naší země je v lepším případě legrace, v tom horším totální katastrofa. Jermanové se tak zejména zkušenější poslanci smějí. A to mnohdy přímo do očí, takže politička následně utíká plakat do své kanceláře. To je sice smutné, sněmovnu to však paralyzuje.

Druhá potenciální první místopředsedkyně ANO, která nemá šanci, je někdejší estébačka Radmila Kleslová, která získala nominaci ze zlínské buňky. V jejím čele stojí Pavel Pustějovský, který je zároveň výrobní ředitel společnosti DEZA. A ta, samozřejmě čistě náhodou, patří Babišovi. Obě dvě dámy se spokojí v funkcemi v širším vedení ANO.

Kdo maká, ten řídí

Na řadové místopředsedy jsou nominováni místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný, šéf hospodářského výboru Ivan Pilný či někdejší šéfka jakosti Kosteleckých uzenin Radka Maxová. Kostelecké uzeniny patří shodou okolností také Babišovi. Dodejme, že Volný stejně jako Babiš, zbohatl v zemědělství. Pilný je pro změnu bývalý manažer Microsoftu. Všichni tři se místopředsedy stanou, protože u nich skutečně platí, že makají.

Nominaci má ještě Martin Komárek, kterého ale Babiš kvůli fatálně trapnému veřejnému vystupování zavrhl. Veřejně známou tváří, která by na předsednickém postu mohla usednout, je herec a současný ministr obrany Martin Stopnický. V úvahu připadá též někdejší vrcholný manažer v holdingu Agrofert Richard Brabec, který v současné době vykonává funkci ministra životního prostředí, jež Babišovy chemičky směle ničí.

Rýsující se vedení hnutí ANO je dopředu víceméně jasné. Všechny jeho členy s Babišem pojí zaměstnanecký nebo jiný vztah k Agrofertu. Případně práce pro komunistickou státní bezpečnost, kterou ovšem Babiš nadále vehementně popírá. Budoucí čelní představitelé vládní strany v každém případě nejsou ničím víc než nastrčenými loutkami, které na ANO nebudou mít žádný vliv, protože jim hnutí prostě nepatří. Patří Babišovi a ten chce, aby mu toho patřilo mnohem víc. Pokud možno co nejvíc. Udělá pro to všechno. Prostě zamaká.

Zdroje:
Vlastní