Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Policie kouše sama sebe do ocasu. Zuří v jejich řadách válka?

Komentář: Policie kouše sama sebe do ocasu. Zuří v jejich řadách válka?
Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta | zdroj: Profimedia

Zásahy policistů z Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu proti pražským policistům a dalším osobám ukazují, že v policii zuří válka, do které jsou zapojeni i státní zástupci. Není vyloučeno ani politické pozadí.

Kolem zákroku policistů se toho zatím mnoho neví. Obviněni byli tři lidé, mezi nimi byl prokazatelně jeden policista – detektiv z protikorupčního útvaru Radek Holub, který je vedoucím jednoho z oddělení. Druhým je bývalý policista Radek Gáborík, který byl několikrát v podezření, že dokázal shánět od policie informace pro pražské kmotry. A třetím středočeský celník Pavel Šíma.

Původně se uvádělo, že byl zadržen byl také pražský vyšetřovatel Pavel Klučka, který vede v pražské policii odbor hospodářské kriminality, a také detektiv Pavel Nevtípil, na jehož stole leží kauza Čapí hnízdo, to se ale později nepotvrdilo. 

Policie také zapečetila a prohledala kancelář pražské státní zástupkyně Dagmar Máchové, která dozorovala kauzu Opencard a byla dlouhodobě podezřelá, že šla na ruku pražským kmotrům.

Babiš z kola ven

Přes celou změť jmen a motivů zatím není jasné vůbec nic. Akci odstartoval nález odposlechů v kancelářích týmu zmíněného Pavla Klučky. Nasnadě tak byla spekulace, že umístění odposlouchávajícího zařízení souviselo s kauzou Čapí hnízdo. 

Andrej Babiš by jistě rád věděl, co má policie v plánu, ovšem jeho případné spojení s odposlechy by ho stálo politickou kariéru. Musel by být opravdu zoufalý, pokud by se k něčemu takovému odhodlal. Přestože se chvíli zdálo, že by to tak klidně mohlo být.

Následný zásah ukázal, že šlo o dlouho připravovanou operaci policejních struktur. S Babišem kauzu spojuje nadále snad jen fakt, že mezi zatčenými či obviněnými byl deníkem Respekt označen také Nevtípil, který ovšem telefonicky potvrdil, že ho nikdo nezatkl a o žádné razii nic neví.

Server Neovlivní zase spekuluje, že Nevtípil byl na seznam zatčených zařazen úmyslně jako varování, co by ho čekalo, pokud by hodlal postupovat proti Babišovým zájmům. Této konspiraci můžeme nebo nemusíme věřit, spíše bych se přikláněl k druhé možnosti.

Máchová v ohrožení

Na druhou stranu zásah policistů a odposlechy ve vlastní kanceláři jistě Nevtípilovi klid na práci nepřidají. Navíc se objevily informace, že i když nebyl zatčen ani obviněn, policie se o něj a jeho práci zajímá. V tuto chvíli je těžké soudit, jakou roli má v celém případu.

Zajímavou osobou je také státní zástupkyně Dagmar Máchová, která musela dokonce předstoupit před parlament, aby poslancům vysvětlila, jak je možné, že obří kauzu Opencard rozkouskovala na šest samostatných případů, v nichž obvinila pouze řadové úředníky. Velké ryby v čele s Pavlem Bémem zůstaly zcela mimo její zájem. Poslanec Ivan Gabal po slyšení prohlásil, že Máchová absolutně nemá zájem vyšetřovat korupci a poslanci rovnou navrhli její odvolání z funkce. Máchovou také vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Státní zástupkyně navíc byla v blízkém kontaktu se soudcem Havlínem, který už sedí ve vězení za pobírání úplatků. Sporných kauz je v její minulosti celá řada a zdá se, že nyní spadla klec definitivně.

K čemu je GIBS?

Ještě jedna okolnost je velmi zajímavá. Už poněkolikáté zasahovali proti sobě policisté z různých útvarů. V tomto případě Šlachtův ÚOOZ zatýkal policisty z protikorupčního útvaru. Jak si posteskl ministr vnitra Milan Chovanec, není jasné, proč podobná vyšetřování nevede GIBS, který to má v popisu práce. GIBS je v těchto věcech zcela mimo hru, stejně jako v případě nedávné operace VIDKUN, kde si zase šlachtovci došli pro policisty z Olomouce.

Chovanec se ptá, k čemu potom takovou inspekci vlastně máme, když vyšetřování uvnitř policie vedou zcela jiné útvary. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová jen poznamenala, že je to z důvodu „ekonomiky a samotného naplnění účelu trestního řízení“. Z toho věru není moudrý nikdo, ale veřejným tajemstvím je, že GIBSu minimálně část policistů nevěří a domnívají se, že by celou operaci spíš zmařila, než řádně vyšetřila.

Na vynášení jakýchkoliv soudů je brzy, ale stále více se jeví jako nejpravděpodobnější varianta, že část policistů a státních zástupců šla v minulosti a možná i v současnosti na ruku organizovanému zločinu a nyní se budou zpovídat ze svých činů.

Že jde o členy protikorupčních jednotek a vysoké důstojníky, stejně jako o státní zástupce, je velmi zlá zpráva pro veřejnost. Policie vede svou vnitřní válku a je zřejmě prolezlá lidmi, kteří jsou napojeni na mafiánské struktury.

Pořád ale může být hůř. Vypadá to totiž, že o politickou objednávku spíše nešlo. V opačném případě – pokud by celá akce odstartovala kvůli kauze Čapí hnízdo – by to byla bezprecedentní situace s nedozírnými politickými důsledky.

Zdroje:
Vlastní