Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Pokřiky "Mafie, mafie" a vylamování oken. Pražská politika zablokována

Pokřiky "Mafie, mafie" a vylamování oken. Pražská politika zablokována
zdroj: tisková zpráva

Někteří odpůrci koalice ODS a ČSSD v Praze pronikli do zasedací místnosti zastupitelstva, kde chtějí zastupitelé jednat. Demonstrující přišel podpořit i exprezident Václav Havel.

Zastupitelé kvůli hlasitému pískání a pokřiku demonstrujících museli přerušit jednání na dvacet minut. Lidí pokřikují například heslo Chceme nové volby. Oblečeni jsou v černých barvách a mají na sobě tmavé brýle v kontextu někdejšího provolání o mafiánech na pražské radnici.

ODS by měla mít v jedenáctičlenné radě města pět míst, stejně jako ČSSD. Jedno místo koalice nabídla vítězné TOP 09, ta to ale odmítla. Otázkou zůstává, kdo povede kontrolní výbor. Obě strany nabídly tento post přímo lídrovi pražské TOP 09 Zdeňku Tůmovi. Ten to odmítl, strana by na postu ráda viděla Tomáše Hudečka. Post tak zřejmě připadne KSČM, kam na toto místo bude kandidovat Lubomír Ledl.

Jednotlivé radní a primátora budou zastupitelé volit veřejně. K návrhu se budou vyjadřovat postupně, a to v abecedním pořadí od zastupitele, kterého vylosuje předsedající schůze. Každý se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu". Když se bude chtít zdržet hlasování, řekne "zdržuji se". Předsedající každou odpověď zopakuje. Jiný projev zastupitele se považuje za zdržení se hlasování.

Celý článek na ParlamentniListy.cz