Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Podnikatel daroval ODS statisíce, ta ho nominovala do Senátu

Podnikatel daroval ODS statisíce, ta ho nominovala do Senátu
zdroj: tisková zpráva

Před volbami do Poslanecké sněmovny má jihomoravská ODS spíše problém se vzdálenějšími volbami do Senátu. Nominovala do nich totiž podnikatele, který jí daroval statisíce korun. Nepříliš průhledná nominace vzbuzuje pochybnosti.

Brněnští občanští demokraté dlouze vybírali svého kandidáta do podzimních senátních voleb. Měli proč - v roce 2004 totiž křeslo neobhájil jeho dosavadní držitel Karel Jarůšek a vystřídal ho lidovec Rostislav Slavotínek. Tomu zanedlouho mandát končí a ODS připravuje odvetu.

Strana potřebuje získat co nejvíce hlasů, neboť letos obhajuje vítězství v 18 z 27 senátních obvodů, které jsou ve hře. Chce alespoň částečně zopakovat své drtivé prvenství z předloňských senátních voleb. Kandidátem na brněnského senátora za ODS se nakonec stal podnikatel Miroslav Hošek.

Pětačtyřicetiletý podnikatel, který založil a úspěšně vedl společnost Hošek Motor, již dříve zastával některé z politických funkcí. V minulém volebním období stál po boku primátora Brna Richarda Svobody coby jeho náměstek, v období současném zastává jen řadovou funkci zastupitele města.

Vrcholná funkce v komunální politice a s ní spojená moc mu ale pravděpodobně zachutnala, a tentokrát se tak pokusí dostat na úroveň politiky celostátní coby senátor. Otázkou zůstává, z jakého důvodu byl členskou základnou do Senátu nominován a jak velký vliv členská základna na nominaci měla.

Podnikatel věnoval straně statisíce, s médii se odmítá bavit

Hošek jako fyzická osoba v roce 2008 obdaroval ODS 520 tisíci korunami, jeho firma Hošek Motor pak přihodila dalších padesát tisíc. Stal se tak po světoznámém českém hokejistovi Jaromíru Jágrovi druhým nejštědřejším dárcem strany a předběhl i nejvyšší představitele ODS.

Jelikož zpráva o hospodaření, jejíž předložení do dolní komory PČR ukládá zákon, bude k dispozici až počátkem dubna, kontaktovala redakce ParlamentniListy.cz přímo Miroslava Hoška s dotazem, zda může uvést, kolik peněz minulý rok straně věnoval. Hošek ale místo odpovědi zavěsil telefon. Můžeme tedy pouze spekulovat - pokud Hošek ODS daroval stejně jako v roce 2008 (tedy přes půl milionu) i v dalších letech, dosahují jeho finanční příspěvky straně milionových částek.

Nominace v rámci ODS probíhá poměrně složitě a ve více kolech. Zádrhel spočívá v tom, že se mezi kandidáty nevolí v jednotlivých místních sdruženích, ale přímo v brněnské centrále strany. Straníci, kteří se nedozví kdy a kde volba probíhá, pak logicky nemohou podpořit svého favorita.

To nám potvrdil i jeden z řadových členů strany: "Že máme kandidáta a probíhala nějaká jeho volba, jsem si přečetl až v tiskové zprávě po jeho zvolení."

Kandidáta, který projde přes "primárky" pak musí schválit regionální sněm strany a nakonec i výkonná rada ODS. Zatímco regionální sněm již výsledky primárních voleb vzal na vědomí, rada dosud ne.

ODS: Raději zkontrolujte socialisty

Nominovaného kandidáta se zastává krajský šéf občanských demokratů Jiří Kadrnka. Podle Kadrnky jde o dobrovolný dar jednotlivce a jakákoli spekulace ohledně spojení mezi darovanou částkou a nečekanou nominací není na místě. Média by se prý měla zaměřit spíše na konkurenční ČSSD, kterou sponzorují společnosti soudící se se státem o miliardy.

Za ČSSD se ke kauze pro ParlamentniListy.cz vyjádřil poslanec Jeroným Tejc. Podle Tejce je věcí ODS, jaká kritéria pro své kandidáty do Senátu zvolí. ČSSD se u těch svých vždy zajímá především o jejich odborné kvality a ne o darované peníze. "Každopádně u nás ve straně nebývá zvykem, že by nám náš kandidát věnoval statisíce," tvrdí Tejc.

www.parlamentnilisty.cz