Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Počkáme si na něj. Známe plán haškovců na dokončení popravy Sobotky

Počkáme si na něj. Známe plán haškovců na dokončení popravy Sobotky
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Růžička

Předsednictvo ČSSD schválilo v neděli 27. října usnesení, ve kterém vyzývá předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby odstoupil kvůli tomu, že ČSSD utrpěla vítězství podobně jako za Jiřího Paroubka. Předsednictvo Sobotku rovněž nejmenovalo do vyjednávacího týmu k vládě. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co bude dál.

Dle hlasování má křídlo prvního místopředsedy Michala Haška v předsednictvu ČSSD zhruba dvou třetinovou většinu. Co bude dál?

Podle informací ParlamentníchListů.cz z dobře informovaného zdroje by se měl do 14 dnů sejít ústřední výkonný výbor strany jako nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy. I tam by mělo mít haškovské, respektive protisobotkovské křídlo většinu.  

Počkáme si na ÚVV

„Počkáme si. Máme většinu v předsednictvu, ÚVV i většinu poslanců. Řada našich poslanců totiž přeskákala sobotkovce. Čili ÚVV by mělo potvrdit usnesení předsednictva. Na to dostatek hlasů máme. K odvolání předsedy na ÚVV je potřeba tří pětinové většiny, tou nedisponujeme, i když je pravděpodobné, že k vítězící straně se budou přidávat i váhaví. Podstatné ale je, kdo bude vyjednávat o vládě, kdo bude pověřen sestavením vlády a kdo bude jmenován premiérem. Prezident přece avizoval, že bude respektovat rozhodnutí ČSSD. A pokud její nejvyšší orgán mezi sjezdy, tedy ÚVV, dá důvěru někomu jinému, než je předseda, tak bude prezident respektovat demokratické rozhodnutí strany,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Podle informací ParlamentníchListů.cz prezident republiky Miloš Zeman Bohuslava Sobotku sestavením vlády nepověří a samozřejmě ho nebude jmenovat ani premiérem. Haškovci mají mít většinu i v poslaneckém klubu, jehož staronovým předsedou by měl být Jeroným Tejc. Poslanecký klub by se měl sejít dnes.

Prý proběhla schůzka Sobotky se Schwarzenbergem, Kalouskem a Babišem

Objevila se také zajímavá, avšak nepotvrzená zpráva, že Sobotka chce vyšachovat z dohody o vládě KDU-ČSL, kterou by měla nahradit TOP 09 - a proběhlo tak údajně jednání ve formátu Bohuslav Sobotka s Jiřím Dientsbierem, Karlem Schwarzenbergem, Miroslavem Kalouskem a s Andrejem Babišem o společném projektu.

Napovídalo by tomu, že Babiš vyjádřil Sobotkovi podporu tím, že chce jednat jen s předsedou strany, stejně tak Schwarzenberg podpořil oficiálně Sobotku proti Haškovi a Zemanovi. Pokud by TOP 09 chtěla zůstat v opozici, nebyl by důvod.

Co rozhodlo předsednictvo a co by měl potvrdit ÚVV

Předsednictvo ČSSD na svém nedělním zasedání 20 hlasy (9 hlasů bylo proti a 1 se zdržel hlasování) neschválilo vyjednávací tým schválený politickým grémiem strany předešlého dne a pověřilo vedením jednání o sestavení vlády ČR Michala Haška a určilo vyjednávací tým k jednání o sestavení vlády ve složení: Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Jeroným Tejc a Milan Chovanec.

Rovněž přijalo tuto výzvu: „Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD.“

Na předsednictvu proti Sobotkovi hlasovali: Vlasta Bohdalová, Petr Dolínek, Jaroslav Drozd, Lenka Fojtíková, Michal Hašek, Petr Hulinský, Milan Chovanec, Lenka Kadlecová, Martin Netolický, Roman Onderka, Irena Ropková, Jiří Rozbořil, Adam Rykala, Zdeněk Seidl, Radek Scherfer, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Jana Vaňhová, Markéta Wernerová a Jiří Zimola.

Sobotku podpořili: Karel Březina, Richard Dolejš, Richard Falbr, Alena Gajdůšková, Petr Krčál, Hana Orgoníková, Jiří Petrů, Martin Starec, Milan Štěch, Petr Vícha, Václav Votava a Lubomír Zaorálek.

Chlapské gesto Paroubka

Když v roce 2010 rezignoval po volbách Jiří Paroubek, Sobotka poděkoval Paroubkovi za obrovské úsilí, které vyvinul v kampani a završil vítězstvím. „Bohužel je velmi těsné a menší, než jsme očekávali,“ doplnil tehdejší první místopředseda. Miloš Zeman tehdy akt Paroubka označil za chlapské gesto.

Podobně Sobotka podporoval v minulosti kvůli neuspokojivému výsledku v eurovolbách i odvolání Vladimíra Špidly z postu předsedy ČSSD.

Zdroje: