Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Po tropických vedrech přijdou deště a chlad

Po tropických vedrech přijdou deště a chlad
zdroj: tisková zpráva

Po horkých dnech, kdy teploty v Česku šplhaly nad tropických třicet stupňů a padaly teplotní rekordy, bude následující týden teplotně podprůměrný. Deštivé počasí doprovodí denní maxima pod dvacet stupňů.

Zatímco v pátek a v sobotu ještě teploty v Česku atakovaly tropickou třicítku, v pondělí už se málokde vyšplhaly nad dvacet stupňů. V noci na pondělí navíc Česko zasáhly další vydatné srážky, které zvedaly hladiny řek a potoků.

Ačkoli meteorologové zatím nevydali další výstrahu, předpovědní modely slibují další vydatný déšť na středeční odpoledne a večer. V jižních Čechách by mělo během středy na mnoha místech spadnout přes 40 milimetrů srážek.

Deštivé počasí doprovodí citelný chlad. V noci na úterý spadnou teploty k deseti stupňům. Maximální denní vystoupají jen na 15 až 19 stupňů. Ve středu bude ještě chladněji, rtuť teploměru nevyšplhá nad 17 stupňů a průměry budou jen kolem patnácti. Chladněji by mělo být na jihu území, kde bude zřejmě vydatněji pršet.

Ve čtvrtek a v pátek bude pokračovat oblačné až zatažené počasí s občasným deštěm a přeháňkami a nočními teplotami v rozmezí 13 až 9 stupňů. Ty denní vystoupají maximálně na dvacet respektive 21 stupňů Celsia. Výraznější změna by neměla nastat ani o víkendu.

Červen je zatím díky tropickým dnům na konci minulého týdne slabě teplotně nadprůměrný, v příštích dnech se to ale změní.