Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Plivance, nadávky a pozdravy rodině. Jak v Brazílii odvolávali prezidentku

Plivance, nadávky a pozdravy rodině. Jak v Brazílii odvolávali prezidentku
Politická situace vyvolává v Brazílii velké vášně | zdroj: Profimedia

Když se Sněmovna reprezentantů v neděli večer konečně dostala k hlasování o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové, probíhalo v typicky brazilské atmosféře. Především se protáhlo na několik dlouhých hodin, protože poslanci k vlastnímu hlasu připojovali všemožné zprávy a věnování. Nejčastěji rodinným příslušníkům. "Pro moje děti! Pro Marinu, Julietu a Renza," vyjmenoval svoje potomky poslanec Renzo Braz. Poslankyně Renata Abreu zase hlasovala "pro mého manžela Gabriela a mého syna Rafaela". A jeden z jejich kolegů se pro jistotu k mikrofonu ještě vrátil, protože zapomněl pozdravit svého syna.

Jen o něco méně často než jména rodinných příslušníků znělo z úst poslanců jméno Boží. Začal s tím předseda sněmovny Eduardo Cunha: "Ať se Bůh smiluje nad tímto národem. Hlasuji ano!"

Další volení zástupci vzpomínali na svůj rodný stát a rodné město a objevilo se i dost konfrontačních výroků na adresu kolegů či odvolávané prezidentky.

"Odmítám svěřit svou zemi do rukou pučistů, zrádců a korupčníků," hřímal Givaldo Vieira z vládní Strany pracujících (PT). Shromáždění poslanci při většině výroků souhlasně i nesouhlasně pískali, bučeli, křičeli a dupali, přičemž svoje názory vyjadřovali také prostřednictvím různě barevných šál, nápisů na oblečení a na transparentech.

Ani v tak napjaté atmosféře kupodivu nedošlo na pěsti, i když se jeden poslanec pokusil na svého kolegu po výměně nepublikovatelných urážek alespoň plivnout. Netrefil se.

Neobvyklé představení skončilo teprve nad ránem místního času, kdy už se proměnilo v oslavu těch, kteří impeachment prezidentky Rousseffové podporovali. Hravě se jim podařilo překonat požadovanou dvoutřetinovou většinu a proces odvolání hlavy státu tak může pokračovat na půdu senátu.

Na ulicích prakticky všech brazilských měst to vypadalo podobně jako v samotné sněmovně. U obrazovek se tlačily statisíce pozorovatelů z obou stran, oblečení buď do národní zelené a modré, nebo do rudé barvy symbolizující sympatie k vládní PT.

Vše ale proběhlo bez větších potyček a na konci večera jedni hlasitě slavili zpěvem, tancem a popíjením, zatímco druzí doslova plakali, lamentovali a slibovali, že boj bude pokračovat i nadále a že nedopustí "puč", jak celý proces impeachmentu prezidentka a její příznivci pojmenovali.

Že návrh na impeachment nakonec v dolní komoře uspěje, bylo v posledních dnech stále jasnější. Prezidentka Rousseffová ztratila prakticky veškeré spojence, když ji postupně opustily hlavní koaliční strany.

Začalo to zradou největšího koaličního partnera, Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB), která opustila vládu a dohodla se s opozicí na podpoře svého viceprezidenta Michela Temera. Právě Temer, dosud nevýrazná a veřejnosti nepříliš známá postava úřednického charakteru, by se v případě odvolání Rousseffové stal novou hlavou státu. 

Krok PMDB vyvolal ve vládním táboře paniku a do té chvíle spíš nepravděpodobný impeachment dostal nečekanou vzpruhu. Do opozice v řádu dní přecházela jedna strana za druhou a nepřesvědčily je ani nabízené ministerské posty – zřejmě proto, že posty ve své budoucí vládě začal neoficiálně rozdělovat i Temer.

V současné době je téměř jisté, že se viceprezidentovi už v polovině května podaří dostat se do čela země minimálně na 180 dní. V senátu totiž potřebuje prostou nadpoloviční většinu hlasů, aby byla Rousseffová odstavena funkce po dobu vyšetřování. Dvě třetiny senátorů budou potřeba teprve pro její definitivní odstranění, kdy už bude mezitím fungovat nová koalice "zrádců".

Nadšení na ulicích a ostatně i všechny průzkumy veřejného mínění ukazují, že většině Brazilců nebudou Dilma Rousseffová a její vláda chybět. Prezidentka se prakticky od svého znovuzvolení před rokem a půl potýkala s extrémní nepopularitou kvůli prudce se zhoršující ekonomické situaci a kvůli bezprecedentně rozsáhlému vyšetřování korupčních skandálů napříč celou politickou scénou

Z průzkumů však zároveň vyplývá, že z viceprezidenta Michela Temera nejsou brazilští voliči o nic nadšenější než z jeho bývalé kolegyně, kterou by měl nahradit – a že v případných prezidentských volbách má podporu na hranici statistické chyby. Vždyť zastupuje stranu, jež se účastnila prakticky všech porevolučních vlád na pravici i na levici, stranu obzvlášť silně zasaženou nedávnou vlnou korupčních skandálů.

Sám viceprezident Temer byl v těchto skandálech přímo zmiňován. A faktický autor impeachmentu Eduardo Cunha, prezident dolní sněmovny za PMDB, je už rovnou obviněn ze stamilionových úplatků a vyšetřují se jeho tajná konta ve Švýcarsku. Jen těžko by se na brazilské politické scéně našel někdo s horší osobní pověstí.

Tedy ne, že by jeho kolegové z budoucí vlády zaháleli. Vyšetřován kvůli přijetí úplatků a neplacení daní je třeba předseda senátu za stejnou stranu Renan Calheiros, výpovědi naznačují zapojení neúspěšného prezidentského kandidáta a šéfa opozice Aécia Nevese do korupčního skandálu... Jinak řečeno, úsilí o impeachment mimo jiné pod vlajkou boje proti korupci vedou ti nejzkorumpovanější zákonodárci, zatímco sama prezidentka bude odvolána "jen" na základě finančních machinací pro vylepšení rozpočtu.

Svrhnutí nepopulární prezidentky tak jistě ani krátkodobě nevyřeší akumulovanou nespokojenost veřejnosti, která v posledních týdnech a měsících pravidelně vybuchovala na milionových demonstracích. A je otázka, jestli napomůže alespoň k vyřešení ničivé ekonomické krize, kdy napříč Brazílií roste inflace i nezaměstnanost.

Narychlo sešívaná nová "pravicová" koalice bude totiž úplně stejně nestabilní jako vláda dosavadní prezidentky, poskládaná z množství nesourodých politických subjektů, kterých je dnes v brazilské sněmovně rekordní množství – dvacet pět. Spíš než na ekonomických reformách se tyto strany shodnou na rozebrání rozpočtu podle různých zájmových skupin, které reprezentují.

Zdroje:
Vlastní