Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Pecina: Nezrušení Dělnické strany nebudu považovat za tragédii

Pecina: Nezrušení Dělnické strany nebudu považovat za tragédii
zdroj: tisková zpráva

Síla neonacistů je teď podle ministra vnitra Martina Peciny tak oslabená, že i kdyby nedošlo přímo ke zrušení Dělnické strany, nebyla by to pro Česko žádná tragédie.

I v případě, že by Dělnická strana zrušená nebyla, mělo by dát Česko jasný signál, že taková hnutí a strany v našem systému nemají místo. O návrhu vlády zakázat Dělnickou stranu začal rozhodovat Nejvyšší správní soud v Brně v pondělí. Pokus zrušit tuto krajně pravicovou stranu už vláda vyslovila loni, kdy ale soud její podání zamítl. Pecina nyní očekává, že soud rozhodne ve čtvrtek.

"Nejvyšší správní soud měl materiál s dostatečným předstihem. Pokud budou nějaké nové skutečnosti, které by předložila Dělnická strana, pak je samozřejmě možné očekávat odročení. Ale já si to nemyslím," odhadl průběh řízení Pecina pro Rádio Česko.

Je těžké odhadnout, jak soud dopadne

I přesto, že návrh vlády je doplněný o důkladnou argumentaci a stovky stran důkazů, že Dělnická strana ohrožuje veřejný pořádek, mravnost a je napojená na neonacistická uskupení, není jasné, jak soud dopadne. Odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš odhadl v Rádiu Česko pravděpodobnost rozpuštění poměrem 60:40 pro zrušení Dělnické strany.

"Skutečně se musí prokázat, že strana nějakým způsobem věděla, či se nedostatečně distancovala od násilných aktivit typu událostí v Janově či Přerově. Pokud se to prokáže, domnívám se, že návrh na zákaz je opodstatněný," doplnil Mareš.

I v případě, že by Dělnická strana byla skutečně rozpuštěna, mohla by podle Mareše kandidovat v parlamentních volbách.

"Strana se může odvolat k Ústavnímu soudu, a to má odkladný účinek. Takže si lze představit, že i když by strana byla rozpuštěna, mohla by kandidovat ve volbách," říká Mareš s tím, že soud má spíše symbolický účinek.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz