Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Pašeráci vám lžou! Německo zahájilo kampaň odrazující migranty

Pašeráci vám lžou! Německo zahájilo kampaň odrazující migranty
Německo spustilo v Afghánistánu informační kampaň pro budoucí uprchlíky | zdroj: Facebook/GermanyinAfghanistan

Berlín spustil v Afghánistánu informační kampaň, kterou chce potenciální migranty varovat před výběrem Německa jako své země zaslíbené. Upozorňuje na lži pašeráků a vyvrací mýty.

Plakáty jsou napsané v místních jazycích paštštině a daríjštině a vyzývají budoucí migranty, aby si svůj krok ještě dobře rozmysleli, protože vyhodí peníze zbytečně.

Německo postupuje obdobně jako před několika měsíci Francie, když se snažila mladé odradit od cesty do Sýrie. Porovnává sliby s realitou.

Například na fámu o udělování azylu reaguje striktním sdělením: "Německo neposkytuje okamžité občanství ani neomezené povolení k pobytu. Lidé, jejichž žádost o azyl bude odmítnuta, budou muset okamžitě opustit Německo. Pokud to bude nutné, budou i deportování."

Naděje na práci v Německu pro změnu zchlazují slovy o tom, že si budou muset pár let počkat. "Německá vláda uprchlíkům neposkytuje práci. Trvá mnoho let, než imigrant dostane povolení k legální práci," tvrdí německá ambasáda na plakátě. 

Jednoduchá sdělení jsou ještě doplněná webovými odkazy a QR kódy, které lidi navedou na facebookové stránky německé ambasády, kde na ně čeká víc informací.

Obří billboardy se lidem snaží vysvětlit, že jen riskují život, že převaděčům na nich nezáleží a jde jim jen o peníze. "Říkáme jim: Radši si dvakrát rozmyslete, jestli chcete skutečně prodat všechen svůj majetek a riskovat život na cestě. Nevěřte fámám o snadném životě v Německu," vysvětluje jejich poselství německý velvyslanec v Kábulu Markus Potzel.

"Kampaň není zaměřena na odrazování Afghánců od jejich cesty do Evropy, ale spíš na informování potenciálních migrantů o rizicích spojených s útěkem a nelegální imigrací," hájí německý krok Potzel.

Kampaň přichází krátce poté, co Berlín oznámil, že bude většinu afghánských žadatelů o azyl vracet zpět do vlasti.

Zdroje:
breitbart.com, Al Jazeera