Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pád Kaczyńského letounu přežil důstojník. Ještě stačil telefonovat

Pád Kaczyńského letounu přežil důstojník. Ještě stačil telefonovat
zdroj: tisková zpráva

Dubnový pád polského letadla s prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě u ruského Smolenska prý přežil důstojník ochranky. Po pádu ovšem žil jen několik minut. Během nich se ještě pokoušel telefonovat rodině.

Informaci polského listu Nasz Dziennik, podle níž žil muž ještě asi deset minut po tragické nehodě, přinesl server iDnes.cz.

Důstojník z ochranky polských ústavních činitelů údajně zůstal v troskách vládního Tupolevu v lese nedaleko letiště. Informace polského deníku vychází ze zprávy ruských patologů, která hovoří o tom, že jeden z pasažérů zemřel mezi 8:50 a 9:00 ráno. Letoun se přitom zřítil v 8:41.

Polský tisk se opět ptá, kdo a proč případně v tomto nejasném případu z ruské strany lže. Gazeta Polska zprávu o přeživším důstojníkovi, který se údajně pokoušel zavolat svým blízkým, potvrdila. Deníku to sdělil nejmenovaný důvěryhodný zdroj.

Všechny hovory čtyřiadevadesáti lidí, kteří společně s prezidentem Lechem Kaczynským a jeho ženou Marií letěli uctít památku Sovětským svazem zavražděných polských důstojníků do Katyně, prošetřuje Agentura pro vnitřní bezpečnost, informuje server iDnes.cz.

Tragická nehoda se stala v sobotu 10. dubna, kdy se piloti polského speciálu pokoušeli přistát na letišti ve Smolensku v husté mlze. Vyrojily se i spekulace o tom, že byli k přistání přes nevhodné podmínky nuceni politickými špičkami včetně Kaczyńského. Pilot měl dokonce těsně před katastrofou pronést větu: "Když nepřistaneme, zabije mě".