Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Otroci, nemoci a bílá rasa: 10 nejdrsnějších antiuprchlických hlášek

Otroci, nemoci a bílá rasa: 10 nejdrsnějších antiuprchlických hlášek
Prezident Zeman na návštěvě Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích | zdroj: Profimedia

Islámští uprchlíci nás připraví o krásu žen, protože budou zahaleny od hlavy až k patě, prohlásil nedávno Miloš Zeman a dodal, že nevěrnice budou navíc kamenovány a zlodějům se budou trhat ruce. Klasicky peprný český prezident ale není zdaleka jediným evropským politikem, který si neodpustil ostřejší výraz na konto utečenců. 

Slova, která pronesl k zaměstnancům Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku, dostala Zemana dokonce na stránky portálu Politico, do svého žebříčku TOP 10 nejdrsnějších protiuprchlických hlášek ho ale politický web nezařadil. Kdo tam ale naopak nechybí?

Německo rekrutuje otroky

"Německo si nejspíš myslí, že jeho populace skomírá, zřejmě chce snížit mzdy a tak dál prostřednictvím masové imigrace rekrutuje otroky," prohlásila Marie Le Penová, šéfka francouzské nacionalistické Národní fronty, na setkání se svými stoupenci v Marseille.

Migrační vlnu také přirovnala k invazi barbarů ze čtvrtého století.

Le Penová je známá tím, že pro peprnější výraz nechodí daleko. Za prohlášení staršího data, kdy modlení muslimů ve francouzských ulicích přirovnala k nacistické okupaci, se s ní teď soudí lidskoprávní organizace.

Hrozí jí dokonce až rok vězení a pokuta ve výši 45 tisíc eur (1,2 milionu korun). Pro Le Penovou to ale vypadá zatím dobře, prokurátor v úterý navrhl zprostit ji obvinění. Její slova podle něj jsou sice šokující, patří to ale pořád ke svobodě slova.

Nechceme vás, neumíte se chovat

"Nejste tu vítáni," vzkázal Robert Ménard, starosta francouzského Béziers, uprchlíkům, kteří obsadili byty v jeho městečku na jihu Francie. "Jen lidé, kteří se umí chovat, jsou vítáni," dodal.

Nakažliví uprchlíci

Šéf polského opozičního Práva a spravedlnosti (PiS), bývalý premiér a bratr zesnulého polského prezidenta Jaroslaw Kaczyński nedávno varoval před nemocemi jako cholera nebo úplavice, které do Evropy zatáhli uprchlíci stejně jako "různé parazity a prvoky".

Migranty to podle Kaczyńského nijak neohrožuje, pro Evropany to ale může být nebezpečné.

Jako hejno much

Šéf britské vlády David Cameron zase prohlásil vlnu imigrantů za "hejno prchající přes Středozemí za lepším životem, které chce do Británie". 

Slovensko jen pro Slováky

To šéf slovenského kabinetu ministrů Robert Fico ladil na nacionalistickou nótu a prohlásil, že jeho země byla vybudována pro Slováky, nikoli pro uprchlíky. Když se ho na to ale jeho evropští kolegové ptali, popřel, že by to kdy řekl.

Připravé nás o domov

"Nesmíme zapomenout, že Syřan, který k nám přišel, má pořád svou Sýrii. Afghánec, který k nám přišel, má pořád svůj Afghánistán. Ale když ztratíme Německo, nebudeme mít už žádný domov," poznamenal Björn Höcke, předseda durynské stranické buňky euroskeptické Alternativy pro Německo (AfD).

Tubera a svrab

Obavy o zdraví sdílí s Poláky také někteří Italové. "Tuberkulóza a svrab nepřicházejí z Finska. S předpotopním zdravotnictvím v Severní Africe tihle lidé mají nemoci, které jsme vymýtili před lety," řekl Matteo Salvini z italské Ligy severu.

Hrozba epidemie

"Bezpečnost občanů je nejdůležitější. Finanční a fyzická bezpečnost stejně jako zdravotní," řekl polský prezident Andrzej Duda. Uprchlíci podle něj přináší riziko "možných epidemií".

Evropa jen pro křesťany

"Neměli bychom zapomínat, že lidé, kteří sem přicházejí, vyrůstali v jiném náboženství a reprezentují úplně odlišnou kulturu. Většina z nich nejsou křesťané, ale muslimové," varoval maďarský premiér Viktor Orbán. "Není to znepokojivé, že evropská křesťanská kultura už nyní sotva udrží vlastní křesťanské hodnoty?"

Bílá rasa

A nakonec se vracíme zpátky do Francie. Politička z řad Republikánů Nicolase Sarkozyho se s tím už vůbec nepárala. "Jsme židovsko-křesťanská země bílé rasy," řekla Nadine Morano v televizním vysílání. "Respektujeme Francii. Pokud se nechcete přizpůsobit, můžete jít," dodala. 

Zdroje:
Vlastní, Politico