Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Otec zastřeleného Roma chce spravedlnost

Otec zastřeleného Roma chce spravedlnost
zdroj: Mediafax

V sobotu proběhl v Tanvaldu poklidný pohřeb zastřeleného Roma. Otec zesnulého Ladislav Tatár však na závěr řekl: „Žádám vládu a prezidenta, ať udělají všechno pro to, aby tu byla spravedlnost… Není normální, aby se tady střílelo na děti,“ vyzval Tatár. Politici si myslí, že podobná prohlášení ničemu nepomohou, spíše naopak. Někteří ho ale omlouvají s ohledem na jeho zármutek.

„Tam je vidět rasový motiv. Když viděl cigány, tak je hned odstřelil. Až dneska jsem slyšel v televizi, že měl konflikt s Romy. Proto rasový motiv, byla to msta,“ řekl Ladislav Tatár v rozhovoru pro server Romea.cz. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová však později jakýkoli rasový motiv vyloučila.

Nátlak Romů na vyšetřovatele?

„Ač neznám skutečný skutkový stav věci, určitě je nutno zdůraznit, že obdobná prohlášení prohlubují nevraživost mezi Romy a ostatními občany, když nejde o volání po spravedlnosti, ale spíše o výzvu zpochybňující práci orgánů činných v trestním řízení - a vyvolávající nenávist. Vláda nesmí do práce policie státního zastupitelství nijak zasahovat – a prezident republiky může pouze udělit milost útočníkovi. V tuto chvíli je asi stále otázkou, kdo byl útočníkem,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý státní zástupce a bývalý první náměstek policejního prezidenta a nynější senátor zvolený za ČSSD Miroslav Antl.

„Připadá mi, že rodiče a okolí zastřeleného nepřiměřeně tlačí na průběh dokazování, což je nepřípustné - a může to znamenat snahu ovlivnění dokazování ve prospěch Romů. Sám jsem jako státní zástupce takové nátlaky, a to i ze strany vládních představitelů a svých nadřízených, zažil v několika nejzávažnějších případech, ale tehdy i díky objektivitě médií byla zjištěna pravda a zajištěna spravedlnost. Doufám, že i tentokrát sehrají média úlohu nestranného informátora. Osobně věřím severočeskému státnímu zastupitelství, že případ spravedlivě posoudí,“ dodal Antl.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz