Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

'Ostrov lásky' zachraňuje milence, kterým jejich země nedovolí civilní svatbu

'Ostrov lásky' zachraňuje milence, kterým jejich země nedovolí civilní svatbu
Kromě jednotlivých obřadů kyperské úřady v Larnace jednou za čas uspořádají hromadnou svatbu pro více párů. Loni v červnu takhle oddali 17 párů, převážně Rusů a Izraelců | zdroj: Profimedia

Do Las Vegas je to daleko, zatímco na Kypr jen hodinu či dvě letadlem. Ostrov se stává tradiční destinací desetitisíců párů. Nabízí jim to, co doma mít nemohou – civilní svatbu.

Každý rok létají na Kypr zhruba tři tisíce párů, které chtějí vstoupit do manželství. Je to pro ně nejjednodušší způsob, když nechtějí uzavírat církevní sňatek. Jejich domoviny na Blízkém východě jim totiž většinou jinou možnost ani nenabízejí.

Typickými snoubenci jsou Rachelle and Abdul Kaderovi z Libanonu, jejichž příběh přináší britský server BBC. Zatímco Rachelle je maronitská křesťanka, její vyvolený sunnitský muslim. Milují se, své náboženství navzájem respektují a ani jeden z nich nechce, aby ten druhý konvertoval. Církevní sňatek proto nepřipadal v úvahu.

Jenže v Libanonu, který má 18 státem uznávaných náboženství a sekt, lze sňatek uzavřít pouze církevní. "Samozřejmě, že bych se radši vdávala před Bohem, ale neměli jsme na vybranou. Přišli jsme sem, protože v Libanonu nemáme civilní sňatky," popsala Rachelle.

Rychlý, levný obřad, který v domovině uznají

Podle larnackého oddávajícího Michaelakise Mallase pochází většina snoubenců z Libanonu nebo Izraele. Přišli na to, že řecko-kyperský civilní obřad je rychlý, levný a v jejich domovině právně závazný.

"Existuje kolem nás hodně lidí, kteří nesmí mít civilní svatbu, a my jsme první zemí v Evropě, na kterou se obrací," říká Mallas. Obřad podle něj trvá deset patnáct minut a snoubenci často vůbec neřeší oblečení, natož hosty. Oslavu pak uspořádají po návratu domů.

V některých státech Blízkého východu sice byly pokusy legalizovat civilní obřady, ale místní náboženští vůdci vždy využili svůj politický vliv a rozhodnutí zablokovali. Některé státy mají církevní obřad zakořeněný v rámci práva šaría, v jiných je dán tradicí zakořeněnou ještě z osmanských dob.

Běžné jsou náboženské soudy a paralelní systémy rodinného práva. Imámové, kněží a rabíni tak ovládají manželství, rozvody, opatrovnictví dítěte i dědická řízení. Tvrdí, že to vše je součástí života, který ovlivňuje bůh, a proto musí být vše pod jeho dohledem.

Nejste pravý Žid? V Izraeli se neoženíte

Problém není jen s muslimskými zeměmi, také Izraelci si mohou o civilním obřadu nechat jen zdát. "V Izraeli jsou jen náboženské sňatky, takže musíte jít za rabínem. Nevěsta potřebuje speciální výcvik, aby se mohla stát manželkou, a rituální lázeň. Je to ortodoxní zvyk, a pokud nevěříte, tak proč to dělat?" říká Rez, který si na pobřeží vedle Afroditiny skály vzal svou snoubenku Or, jež je stejně jako on nevěřící, a proto trvali na civilní svatbě.

Není důležité, zda jsou Izraelci ortodoxní, liberální Židé nebo bez vyznání, pravidla musí ctít všichni. Páry, které chtějí uzavřít manželství, musí navíc prokázat, že jsou praví Židé – tedy že se narodili židovské matce nebo oficiálně konvertovali. Jinak mají smůlu. To působí problémy mnoha přistěhovalcům, zejména pak zhruba 350 tisícům Židů, kteří do Izraele přišli ze zemí Sovětského bloku a svůj původ dokládají hůř.

Kypr tak našel díru na trhu a využil své polohy k tomu, aby neštěstí mileneckých párů měnil ve štěstí. A zároveň na tom vydělával coby "Ostrov lásky", jak se prezentuje. Do ekonomiky řeckého Kypru tak díky tomu ze zahraniční svatební turistiky ročně přitéká 135 milionů dolarů…

Zdroje:
BBC