Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

OSN uprchlíky jen krmí, s návratem domů jim nepomáhá, píše Angelina Jolie

OSN uprchlíky jen krmí, s návratem domů jim nepomáhá, píše Angelina Jolie
Angelina Jolie v uprchlickém táboře na severu Iráku | zdroj: Profimedia

Herečka Angelina Jolie považovaná za nejkrásnější ženu Hollywoodu napsala pro prominentní deník The New York Times článek o uprchlících z Iráku a Sýrie. K textu ji inspirovala návštěva uprchlického tábora v Dohuku, který leží na území iráckého Kurdistánu. Jolie je vyslankyní Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky. 

Hollywoodská hvězda se snaží v textu upozornit Západ na problémy, s nimiž zápasí Iráčané a Syřané, kteří přišli o své domovy. "Od roku 2007 jsem Irák navštívila pětkrát a nikdy jsem neviděla nic podobného utrpení, jehož svědkem jsem se stala nyní," píše Jolie.

Návštěva uprchlického tábora, kde si vyslechla tragické příběhy přímo od uprchlíků, byla pro herečku náročná. "Jejich vyprávění mě připravilo o řeč. Tito uprchlíci byli svědky nepopsatelné surovosti," uvádí dál.

Mezinárodní společenství podle Jolie se nesnaží dost. Západ proto vyzývá k aktivnějšímu přístupu. "Nestačí bránit naše hodnoty doma, v našich novinách a institucích. Musíme je bránit také v uprchlických táborech na Blízkém východě a ve zničených syrských městech duchů," stojí dál v textu.

"Nejen že jsou v sázce životy milionů lidí a budoucnost Blízkého východu, ale také důvěryhodnost mezinárodního systému. Co to vypovídá o našem slibu bránit lidská práva a zodpovědnosti, když to vypadá, že tolerujeme zločiny proti lidskosti páchané každý den v Sýrii a Iráku?" ptá se Jolie.

Úřad pro uprchlíky vznikl v rámci OSN, aby pomáhal lidem vrátit se do svých domovů po ozbrojených konfliktech, jak připomíná herečka. "Nevznikl, aby krmil, rok za rokem, lidi, kteří se domů nejspíš nikdy nevrátí, jejichž děti se narodily bez státní příslušnosti, a jejichž země nejspíš už nikdy nezažijí mír," upozorňuje Jolie s tím, že právě v takové situaci se dnes OSN ocitlo s 51 miliony uprchlíků a žadatelů o azyl na celém světě, což je nejvíce za celou historii organizace.  

Zdroje:
The New York Times