Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Osm opuštěných míst, která musíte vidět

Osm opuštěných míst, která musíte vidět
8 opuštěných míst | zdroj: Profimedia

Co mají společného diamantový důl v Rusku, mrakodrap v Severní Koreji nebo ukrajinské město v sousedství černobylské elektrárny? Jsou to 'města duchů' - místa, kde už dlouhá léta nikdo nežije. Co se tam stalo? Proč je jejich obyvatelé opustili? Z profilů osmi nejzajímavějších opuštěných lokalit se můžete dozvědět, jak skončily v propadlišti dějin.

Pripjať, Ukrajina

Jedním z nejslavnějších měst duchů je městečko Pripjať ležící na ukrajinsko-běloruské hranici. Město, které bylo založeno v roce 1969, nemělo dlouhý život. V jeho blízkosti došlo k nechvalně známé černobylské havárii, která odtud vyhnala všech zhruba 40 tisíc obyvatel. Už dlouhých 26 let je Pripjať opuštěná. S přispěním přírodních vlivů se město proměnilo na autentickou postapokalyptickou krajinu jako vystřiženou z oblíbené herní série Fallout. 

Pripyat Pripyat, Ukrajina | zdroj: Profimedia

 

 

Centralia, USA

Lidské zásahy v přírodě mohou mít nedozírné následky. Přesvědčili se o tom obyvatelé Pennsylvánského města Centralia. V této oblasti se v 60. letech minulého století našla rozsáhlá naleziště uhlí - ideální místo pro založení těžebního města. Nudný život v havířském městečku skončil 27 května 1962, když v jednom z dolů začalo hořet. Přesné příčiny požáru nejsou známé, ale spekuluje se o hořícím odpadu, od kterého se vznítila uhelná žíla. Podzemní požár se rozšířil důlními chodbami, takže Centralia se postupně stala neobyvatelnou. Podle dostupných informací ve městě přebývá poslední hrstka odvážlivců, která se odmítla odstěhovat. Podzemní požár stále nevyhasl a někteří odborníci se domnívají, že by mohl hořet ještě více jak 250 let.

Centralia, USA Centralia, USA | zdroj: Profimedia

 

 

Craco, Itálie

Impozantní vesnice Craco byla vystavěná na strmém svahu kopce na jihu italské provincie Matera. Její strategické postavení bylo bohužel vykoupeno nestabilitou půdního podkladu. V 50. letech došlo k několika půdním sesuvům, kvůli nimž se Craco stalo životu nebezpečné. Obec ale dál žije vlastním životem hlavně díky filmařům, kteří fotogenickou vesnici často 'obsazují' do svých filmů.

Craco, Itálie Craco, Itálie | zdroj: Profimedia

 

Varosha, Kypr

Varosha je turistická čtvrť přímořského městečka Famagusta, které v 70. letech patřilo k nejnavštěvovanějším kyperským letoviskům. V roce 1974, kdy Kyprem otřásl vojenský puč, vstoupila na ostrov turecká armáda, která chtěla ostrov osvobodit. K nejtvrdším bojům turecké a řecké armády mělo dojít právě v ulicích Famagusty, proto vystrašení obyvatelé město opustili. Mnoho z nich předpokládalo, že se vrátí zpět, až se situace uklidní. Turecká armáda ale z letoviska nikdy neodešla, celou oblast oplotila a vyhrožuje zastřelením každému, kdo by se tam pokusil proniknout.

Varosha, Kypr Varosha, Kypr | zdroj: Profimedia

 

Mirnyj, Rusko

Diamantový důl Mirnyj v Rusku je druhým největším kráterem vyhloubeným lidmi (tím prvním je důl Bingham Canyon v Utahu). Naleziště diamantů objevil v roce 1955 sovětský geolog Kabardin. Důl se nachází v drsné sibiřské oblasti, kde zima panuje dlouhých sedmi měsíců. Možnost těžit se tak omezovala na pouhých pět měsíců ročně. Těžba v dole skončila po 44 letech v roce 2001. Největším úlovkem je 68gramový diamant pojmenovaný po 26. sjezdu sovětské komunistické strany.  

Mirny, Rusko Mirny, Rusko | zdroj: Profimedia

 

Rjugjong Hotel, Severní Korea

Hotel Rjugjong má nálepku nejhorší budovy v historii lidstva. Výstavba pyramidovité budovy čítající 105 pater začala v roce 1987, ale po pěti letech musela být kvůli ekonomické krizi zastavena. Na obnovení stavby se čekalo 15 let. Hotel je dnes více jak dva roky hotový, ale stále nebyl otevřen.  

Ryugyong Hotel, Severní Korea Ryugyong Hotel, Severní Korea | zdroj: Profimedia

 

Podmořské město Š' Čcheng, Čína

Podmořské město Š' Čcheng vzniklo velice prozaicky - zatopením obrovského údolí vodou. Čína se rozhodla vytvořit gigantické jezero tisíce ostrovů, takže v roce 1957 zatopilo oblast zhruba 573 čtverečních kilometrů, proto prastaré město skončilo na dně jezera. Nespornou výhodou je, že město zůstává i po padesáti letech ve výborném stavu, protože pod hladinou nechátrá a zůstává neporušené.

Jezero tísíce ostrovů, Čína Jezero tísíce ostrovů, Čína | zdroj: Profimedia

 

Monument Buzludzha, Bulharsko

Jako havarovaný mimozemský létající talíř se tyčí ve výšce 1441 metrů nad mořem Buzludzha. Monument je megalomanským projekte bulharské komunistické strany, který byl dokončen v roce 1981. Od pádu sovětského svazu se o stavbu nikdo nestará, takže pompézně pojatý monument chátrá a z bezpečnostních důvodů není přístupný veřejnosti.

Monument Buzludzha, Bulharsko Monument Buzludzha, Bulharsko | zdroj: Profimedia


Monument Buzludzha, Bulharsko Monument Buzludzha, Bulharsko | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní