Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

VV ustupují. Na K9 prý změny ve vládě požadovat nebudou

VV ustupují. Na K9 prý změny ve vládě požadovat nebudou
zdroj: Mediafax

Zástupce stran vládní koalice ve středu odpoledne čeká tvrdé jednání. Věci veřejné ale oproti původním proklamacím ustupují a nebudou požadovat personální změny ve vládě. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

"Rozhodli jsme si nejprve uspořádat vnitřní záležitosti, připravujeme nyní přímou volbu. Personálie chceme řešit až pak," řekla serveru Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake (VV).

Vyjednavači tří stran, ODS, TOP 09 a VV, by si měli vyříkat otázky kolem financování VV, případných personálních změn či dodatky ke stávající koaliční smlouvě. Také by měli pokročit v řešení faktických problémů, které představuje zdravotnická reforma.

Odejdou?

V posledních dnech padají slova o tom, že Věci Veřejné opustí vládu a budou jí jen v Poslanecké sněmovně pomáhat s konkrétními zákony. Tuto možnost zvažuje samotný Radek John poté, co v úterý předal svou demisi premiéru Petru Nečasovi.

John o víkendu zopakoval, že VV z vlády odejdou, pokud nenastane její výrazná personální obměna. Mluvil také o tom, že by VV rády získaly vládní post, důležitý pro boj s korupcí, například ministerstvo spravedlnosti. To ale ODS odmítá.