Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD
zdroj: Mediafax

Nepokoje na severu Čech ne a ne utichnout, spíš naopak, tento víkend se demonstruje ve Varnsdorfu, opět proti nově nastěhovaným nepřizpůsobivým Romům. Poslanec za Ústecký kraj David Kádner (VV) k tomu ParlamentnímListům.cz řekl, že obce musí dostat páky k tomu, aby mohly nepřizpůsobivým odepřít pobyt v obci.

Na severu Čech o víkendu probíhají další demonstrace nespokojených občanů, tentokrát ve Varnsdorfu. Roztrpčeným občanům Šluknovského výběžku se nelíbí, že se do regionu stěhují další a další Romové, kteří v regionu přispívají nejen ke zvýšení nezaměstnanosti, ale také k nárůstu kriminality.

Ministr vnitra Jan Kubice sice do regionu poslal policejní posily těžkooděnců, ale ani ty nevítají místní občané s otevřenou náručí. Místné mají pocit, že je policisté pouze omezují. Místo toho, aby dbali na pořádek celý rok, teď dorazili jen proto, že se na problémy ve Šluknovském výběžku zaměřila média. Nečinnost místní zazlívají nejen policistům, ale také politikům.

Důslednější kontroly jsou nezbytností, míní poslanec

Poslanec David Kádner (VV), jenž byl do sněmovny zvolen za Ústecký kraj serveru ParlamentníListy.cz řekl, že řešení vidí v posílení pravomocí u místních samospráv. „Je potřeba, aby si mohla obec vybrat, koho pustí na své území. Pokud se tam chce nastěhovat člověk, který má problémy v jednom městě a pouze utíká do druhého, obce mají dostat právo říci - Vás tady nechceme," tvrdí zákonodárce a dodává, že o posílení pravomocí obcí usiluje.

Volá však také po důslednějších kontrolách v sociálně zatížených lokalitách. „Když někdo provozuje malé pohostinství, tak mu tam pravidelně chodí hygienici na kontroly, ale to, že v malém bytě jedna plus jedna bydlí až dvacet lidí, to nikoho netrápí," dodává Kádner.

Falešný asistent znovu na scéně

Páteční demonstraci proti nepřizpůsobivým občanům svolal Lukáš Kohout, muž, jenž proslul jako falešný asistent exposlance Jana Kavana. Pod záminkou, že pracuje pro poslance, objednal v minulosti let např. do Jihoafrické republiky, kam odcestoval s přáteli, ale za let nakonec nezaplatil. Fakturu odmítla proplatit i poslanecká sněmovna. Kohout za to byl v roce 2006 podmínečně odsouzen na dvacet osm měsíců.

Dnes je Kohout předsedou varnsdorfské buňky Mladých sociálních demokratů (mládežnická organizace ČSSD) a občanským aktivistou. Serveru ParlamentníListy.cz prozradil, že usiluje o odsun Romů, kteří škodí slušným občanům Varnsdorfu.

„Nejprve je nutné říci, že situace je vážná a vedení města ji podcenilo, neboť náznaky už vedení města mělo od dubna roku 2011. Myslím si, že odsun romské škodící menšiny je na místě," zdůrazňuje Kohout.

Současně však volá po dlouhodobém řešení sociálních problémů s Romy, musí prý dostat práci, což bude první krok k tomu, aby fungovali jako normální lidé. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda jeho vlastní minulost coby organizátora nevrhá na protesty občanů nevítaný stín, Kohout odpovídá, že nějakého kostlivce ve skříni má každý.

„Podívejte se, každý máme svého kostlivce ve skříni a já nejsem jediný, kdo ho tam má. Je možné, že některým lidem to vadí, ale většině ne," uzavírá Kohout.