Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

ODS: Schwarzenbergu, pošli EU 90 miliard ze svého. Kníže: Tolik nemám

ODS: Schwarzenbergu, pošli EU 90 miliard ze svého. Kníže: Tolik nemám
zdroj: Mediafax

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce řekl, že souhlasí s tím, aby Česká republika poskytla 90 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny. Rovněž také uvedl, že bude možná nutné zvýšit ještě DPH nad již dohodnutý rámec.

Redakce ParlamentníchListů.cz se dotazovala poslanců TOP 09 a starostů, zda „rozpočtová odpovědnost“ v pojetí TOP 09 spočívá v tom, že zvýší daně českým občanům, aby ti pak mohli prostřednictvím daní, které zaplatili státu, financovat krachující státy eurozóny.

Ať platí bohatý Kníže

Jak už naše redakce informovala, politici ODS poslání 90 miliard do Bruselu vesměs odmítají a velmi rezolutně tento nápad komentoval poslanec Jaroslav Plachý. Ten uvedl, že když je Schwarzenberg tak žhavý zachraňovat státy eurozóny, tak ať to dělá za své. „Kníže Schwarzenberg je bohatý muž. Nemám nic proti tomu, jestli chce ze svého majetku poskytnout 90 miliard korun na sanaci německých a francouzských bank. Pokud ale chce zadlužit náš stát, jsem zásadně proti. Svých dluhů máme už dost a nepotřebujeme platit dluhy ostatních,“ řekl redakci Plachý.

„Jednotná hospodářská a fiskální politika se ani Moskvě nepovedla, Brusel je v tomto směru úspěšnější. Kdyby to nastalo, pak můžeme rozpustit národní parlamenty, protože nejdůležitější zákon, tedy zákon o státním rozpočtu, už půjde mimo ně. Toto pošlapání národní suverenity je možné jen referendem, ve kterém budu zásadně proti. Pokud by k tomu přesto došlo, změní se Brusel ve vězení národů, ze kterého je třeba se vymanit za každou cenu,“ dodal poslanec.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz