Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

ODS okradla obce o tři miliardy korun. Kalousek vypálil na partaj: Je to chucpe!

ODS okradla obce o tři miliardy korun. Kalousek vypálil na partaj: Je to chucpe!
zdroj: Mediafax

Ve středu prý ODS potopila koalicí dojednanou variantu přerozdělování výnosů z hazardu a ponechala část rozhodovacích pravomocí na loterijních firmách namísto na státu a obcích.

Ve čtvrtek pak předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura vysvětlil hlasovací „nedopatření" nejasnostmi mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a zpravodajem rozpočtového výboru sněmovny, který pak doporučil ke schválení špatnou variantu přerozdělení.

ODS ve středu během hlasování o hazardu nerespektovala koaliční dohodu. Podle ní se měl loterijní odvod ve výši 20 procent z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými penězi rozdělit mezi stát a obce.

Bude na loterijních firmách, komu dají

Nakonec ale prošla možnost, kterou prosazoval rozpočtový výbor. Odvody z loterií se rozdělí mezi sport (tedy ministerstvo školství), obce a na veřejně prospěšné účely. To znamená, že o poslední třetině budou rozhodovat loterijní firmy pod dohledem ministerstva financí. ODS variantu prohlasovala spolu s poslanci opozice. TOP 09 reagovala jednoznačně: „Porušili jste koaliční dohodu," vzkázala strana "odéesce".

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.