Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

ODS má psychologické profily konkurence

ODS má psychologické profily konkurence
zdroj: tisková zpráva

Jaké silné či slabé stránky má Jiří Paroubek? A co platí na Davida Ratha? Odpověď na tyto otázky by měly přinést psychologické analýzy, které si nechala vytvořit občanská demokratická strana, chce je využít v nadcházejících volbách.

Konkrétní podrobnosti o tom, jaké informace analýzy obsahují či jak s nimi občanští demokraté naloží, zatím šéf kampaně ODS Ivan Langer úzkostlivě tají.

"Máme analýzy politických stran i jejich představitelů. Chtěli jsme znát jejich silné a slabé stránky, případně hrozby či výhody, které z toho pro nás plynou," potvrdil serveru Aktuálně.cz Langer.

Vždy připraveni

Průzkumy tedy nyní užívá i ODS, ač se v minulosti jednalo právě o doménu sociální demokracie. "Z logických důvodů jsme si udělali kromě standardních kvalitativních a kvantitativních průzkumů také analýzy politických stran. A samozřejmě s tím také související profily klíčových lídrů a hlavních mluvčích stran," vysvětlil Langer. Zároveň dodal, že jeho partaj chce být připravena na všechno a nenechat nic náhodě.

„Chceme vědět, co se dá od našich soupeřů v kampani očekávat, jak máme být připraveni na jejich vystoupení, abychom byli schopni reagovat," popsal Langer serveru Aktuálně.cz důvody, proč analýzy vznikly. Kdo je však vypracovával, neřekl.

Na analýzách pracovali lidé z hlavního volebního štábu ODS, který čítá 11. lidí. Kromě sociologů a politologů spolupracují na kampani i psychologové, kteří mají na starosti právě ono psychologické profilování. "Volební štáb je relativně úzký a existují tam pracovní skupiny, které se zaměřují na jednotlivá témata. Snažíme se pracovat s profesionály, mimo jiné i ze zahraničí," doplnil Langer.

Jenom pravda

"Kampaň bude pravdivá, to je klíčové slovo. Je zapovězeno jakýmkoliv způsobem lhát. Myslím, že ta metoda lži se teď obrací proti ČSSD, jejich preference se propadají," slibuje šéf kampaně Langer.

Jendou z předvolebních zbraní je i analýza slibů protivníků. "Primárně budeme předkládat vlastní řešení, pokud mohu použít ten slogan, který jsme měli v minulosti. Samozřejmě, že budeme dělat také rozbory toho, co navrhují naši političtí soupeři," řekl Ivan Langer Aktuálně.cz.

V současnosti se na internetu začínají objevovat bannery lákající k návštěvě webu "ČSSD proti vám", který má parafrázovat stránky sociálních demokratů „ČSSD" proti krizi.

www.parlamentnilisty.cz