Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odposlechy a kampaně jako hrozba: Dnes je to korupce, dříve to byli třeba kulaci, varuje advokát Koudelka

Odposlechy a kampaně jako hrozba: Dnes je to korupce, dříve to byli třeba kulaci, varuje advokát Koudelka
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Manipulace s trestním řízením je zločin, který patří do doby stalinismu. Slova advokáta Zdeňka Koudelky uzavírají seriál věnovaný odposlechům a nedávným rozhodnutím justice, která se jejich povolování týkají. Šlo třeba o zrušující rozsudek v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebo přezkum v případu bývalého policejního šéfa z Liberce Miroslava Dvořáka, kde Nejvyšší soud konstatoval porušení zákona, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes. 

Zda jsme svědky "malé odposlechové revoluce", bude podle Zdeňka Koudelky možné říct až po rozhodnutí Nejvyššího soudu o případné stížnosti ministra spravedlnosti v kauze Rath. "Ovšem je naděje, že reálně platí ústavní norma o tom, že odposlechy, ale i domovní prohlídky a další narušení práv lidí v přípravném řízení trestním musí povolit soud," říká brněnský advokát. Toto povolení přitom nesmí být formálním orazítkováním návrhu státního zástupce, jinak se soud jako ochránce základních práv lidí stane bezcenným.

  • Co je podle vás příčinou změny soudního přístupu?

V justici se našli soudci, kteří se již nechtěli dívat na to, že se v přípravném řízení soudci fakticky stali posluhovači některých aktivistických státních zástupců, kteří věřili, že nikdo v budoucnu nebude mít odvahu všelijak podivně nařízené odposlechy či domovní prohlídky zpochybnit. Nevidím chybu jenom ve formalismu schvalování ze stran některých soudců, ale i v manipulaci ze strany vrchních státních zastupitelství při výběru oblíbených soudů pro povolování odposlechů, prohlídky a vazby.

  • Vy jste v této otázce dokonce ještě tvrdším kritikem postupu například ústeckých soudců v kauze Davida Ratha a rozhodnutí vrchního soudu „ostřelujete zprava“, když mu vyčítáte, že ve svém rozhodnutí nešel ještě dál a nekonstatoval též manipulaci s místní příslušností…

Tuto praxi sice v dubnu 2016 zatrhl Ústavní soud, ale to nestačí. Je nutno vyvodit odpovědnost, neboť toto zneužívání moci hodnotím jako úmysl vrchních státních zastupitelství dosáhnout schválení svých návrhů snadno a rychle. Manipulovat s trestním řízením je zločin. Proto měly být manipulace s příslušností soudů ze strany vrchních státních zastupitelství vyšetřeny. To se nyní nestane, jelikož vedení státního zastupitelství tuto protiústavní činnost zakryje.

  • Kde vidíte hlavní problém v užívání odposlechů v trestním řízení?

zdenek-koudelka

Je to ve formálnosti jejich povolování. Pro odposlechy musí být důvod a tento důvod musí být přezkoumán nejen soudem, který je povolí v přípravném řízení, ale také před nalézacím soudem, případně i soudem odvolacím s tím, že jako důsledek jejich nedůvodného povolení či nepřesvědčivého zdůvodnění musí být nemožnost jejich užití jako důkazu v soudním řízení. Je pro soud i státní zastupitelství ostudou, že na protiprávní šmírování mobilu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského přišla policie při vnitřní kontrole. Soud i státní zastupitelství zde zklamalo. To je ovšem jen špička ledovce.

  • Jaké jsou hrozby do budoucna?

Soudci i státní zástupci musí být stateční a odmítnout porušování práva jen proto, že někteří jejich kolegové touží po kariéře a chtějí na nějakém případě získat mediální proslulost. Proto jsou největší hrozbou justiční kampaně. Dnes je to boj proti korupci, včera to byl boj proti kulakům a ještě dříve proti židům, třeba hilsneriáda. Vždy budou někteří stavět svou osobní kariéru nad právo. Ale jsou i tací, kteří je vykážou do patřičných mezí.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: