Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Odbory: Jen bohatí budou zdraví. Vy chudí asi zemřete

Odbory: Jen bohatí budou zdraví. Vy chudí asi zemřete
zdroj: Mediafax

Sociální propast mezi bohatými a chudými se prohlubuje. Desítky tisíc zaměstnanců přijdou o práci, další nebudou mít na řízenou léčebnou péči a placený nadstandard. I to lze vyčíst z letáků, které mezi občany distribuuje největší odborová centrála v České republice.

Jak už ParlamentníListy.cz ve středu informovaly, zástupcům odborů a sdružení pro lidi se zdravotním postižením se plánované vládní reformy jednoznačně nezamlouvají. Kabinetu to dají najevo už tuto sobotu, a to během dlouho avizované demonstrace v centru Prahy.

Ve středu dopoledne se navíc kvůli plánované sobotní akci proti reformám kabinetu Petra Nečase sešli právě zástupci odborářů. Ty se ústy místopředsedy ČMKOS Václava Pícla budou snažit bojovat proti "zákeřným vládním reformám."

Odborům se nelíbí zejména zdravotní a sociální změny, které plánují ministři Heger a Drábek. Odborářům vadí například to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. Tvrdí, že se tak zhorší jejich dostupnost.

Kritizují i záměr zavést takzvané sociální karty. Na ně by stát vyplácel sociální dávky, podpory a příspěvky, sloužit by měly i jako karty platební. Odboráři nesouhlasí také se změnami příspěvků na pomůcky a dopravu pro postižené, podle nich handicapovaní přijdou o peníze.

Celý článek na ParlamentniListy.cz