Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Odborníci se shodují: Nebudou dávky, vzroste kriminalita

Odborníci se shodují: Nebudou dávky, vzroste kriminalita
zdroj: Mediafax

Škrty v sociální oblasti mohou vést ke zvýšené kriminalitě, varují vládu odborníci s tím, že ušetřené peníze bude muset stejně nalít do posílení represivních složek.

Příklad se nabízí v USA osmdesátých let, tedy době tvrdých reaganovských škrtů v sociální oblasti, na které Spojené státy doplatily nutností vybudovat nové věznice a posílit policii. Politolog Mlejnek dodává, že vyděšení občané si pak sami řeknou o tvrdší dohled ze strany státu.

O smutném příkladu USA se v blogu na Aktuálně.cz rozepsal známý politolog Jiří Pehe. "Stačí se podívat na první velký experiment s neoliberálním osekáváním údajně přebujelého sociálního státu, tedy na Reaganovy USA v 80. letech minulého století. Americká vláda tehdy prudce snížila státní výdaje na sociální politiku, jen aby vzápětí zjistila, že prudce roste kriminalita všeho druhu. Peníze ušetřené na sociálním státu pak poměrně rychle putovaly do financování masivního represivního aparátu. Vězeňská populace narostla do obřích rozměrů. Ještě dnes mají USA zdaleka největší počet vězňů na hlavu mezi vyspělými zeměmi," připomíná Pehe ve svem textu, reagujícím na zvýšení kriminality v ČR v posledním roce.

Pozor na Villonova slova

Oslovení odborníci jeho názor potvrzují. K něčemu takovému prý může v ČR skutečně dojít. "Vlky z lesů žene hlad," připomíná známá slova básníka Villona kriminolog Petr Zeman, který v pražském Institutu pro kriminologii a sociální prevenci zodpovídá za oblast výzkumu. "Obecně platí, že pokud se životní úroveň plošně snižuje, a nezáleží na tom, zda reálně nebo jen subjektivně, navíc z pohledu lidí nespravedlivě, prolomí to určité bariéry v řadě lidí, kteří by se nikdy majetkové trestné činnosti nedopustili. Takový člověk si řekne ´proč bych neukradl.´ Snížení příjmů obyvatel a současné rozvolnění sociální sítě, donedávna poskytující základní jistoty, dokáže přivést řadu lidí za hranu zákona," konstatuje kriminolog.