Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Obleva končí, v Česku v noci připadne další sníh

Obleva končí, v Česku v noci připadne další sníh
zdroj: Mediafax

Krátká obleva, která zasáhla Česko v úterý a ve středu, končí. Za studenou frontou, která přejde přes ČR v následujících hodinách, začne do střední Evropy proudit studený vzduch. Dešťové srážky už v noci na čtvrtek vystřídá sněžení, a to i v nížinách.

V noci na čtvrtek by mělo od severozápadu začít sněžit. V nižších polohách připadne kolem pěti, na horách deset i více centimetrů čerstvého sněhu. Od vyšších poloh pak hrozí vinou silného větru tvorba jazyků a nová komplikace pro řidiče.

Teploty se v ČR v pátek odpoledne pohybovaly většinou mezi nulou a pěti stupni, jen v jižních Čechách bylo daleko tepleji. Například v Budějovicích naměřili meteorologové v 15:00 8,8 stupně. Sníh v nížinách jižních Čech a Moravy už téměř roztál, jinde jen ztěžkl a je mokrý. Ubylo ho jen několik centimetrů.

Ochladí se až o deset stupňů

Výrazná studená fronta zasáhne Česko večer a mělo by se na ni ochladit až o deset stupňů. Déšť tedy postupně přejde ve sněžení, ne jihovýchodě budou zřejmě ještě do rána srážky smíšené.

Předpověd na noc slibuje zataženo, postupně s deštěm, který bude kolem půlnoci přecházet od severozápadu ve sněžení. K ránu klesnou teploty na minus 1 až minus 5 stupňů, na jihovýchodě zatím zůstanou slabě nad nulou.

O víkendu vydatné sněžení na východě

Ve čtvrtek přes den by pak měla být proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, na východě zpočátku vydatnější sněžení nebo déšť se sněhem. Odpoledne se pak vyskytnou sněhové přeháňky na většině území. Nejvyšší teploty budou -4 až 0 st.C, na jihovýchodě ještě do tří stupňů nad nulou. Podobné počasí bude i v pátek a ochlazování bude pokračovat i příští týden.

Výjimkou bude víkend, kdy by teploty měly opět šplhat k nule nebo slabě nad ní a v nížinách se přechodně objeví smíšené či dešťové srážky. Na východě ale vydatně nasněží. Už v sobotu by podle meteorologa z ČHMÚ Pavla Borovičky na severovýchodě území mohlo spadnout až 25 centimetrů, v neděli až 14 centimetrů sněhu.