Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Objímáním k lepšímu životu. Pomáhá zvyšovat sebevědomí i snižovat krevní tlak

Objímáním k lepšímu životu. Pomáhá zvyšovat sebevědomí i snižovat krevní tlak
Konají se i happeningy, na nichž lidé nabízejí objetí (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Lidé, kteří se často objímají, mají spokojenější život. Podle výzkumu, který představil španělský deník El Pais, není objetí jen pouhé milé gesto. Aktivuje se díky němu endokrinní systém a tělo začne vylučovat hormon štěstí. S pravidelnou dávnou objetí se pak zvyšuje sebevědomí a snižuje stres i krevní tlak, píše italský deník La Repubblica.

S výzkumem přišli psycholog Matt Hertenstein a muzikoterapeut Jose Antonio Serrano.

"Během objetí se aktivují všechny tělesné orgány - srdce, mozek, dotykové receptory i endokrinní soustava. Toto jednoduché gesto nám dodává energii a pocit klidu a rovnováhy," říká Serrano. Kromě toho povzbudí lépe než pouhá slova a umožní člověku "lépe si užívat věci kolem sebe". 

Podle Americké asociace psychiatrů objetí snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. A podle psychologa Hertensteina navíc ještě podporuje vylučování oxytocinu, který bývá nazýván hormonem štěstí.

Podle studie zpracované v roce 2010 univerzitou v Miami pomáhá objetí, či jen pouhé pohlazení k aktivaci kožních receptorů, které vysílají signál do části mozku zodpovědné za snižování krevního tlaku.

Takže logicky čím častěji se lidé objímají, tím víc se jim daří udržovat si hladinu krevního tlaku na zdravé hladině. I když co se týká počtu, zde se vědci trochu rozcházejí - podle mexických odborníků stačí ke zlepšení zdraví i pouhá čtyři objetí denně, terapeut Serrano jich doporučuje třikrát víc. 

"Nezáleží na tom, koho obejmete, důležité jsou všechny jeho podoby tohoto gesta - ať už s partnerem, rodinou či cizími lidmi. Jeho to gesto vhodné pro všechny a zvláště pro pro lidi s emočními poruchami, trpící depresemi či stresem. I proto je 'léčba' objetím často využívaná při skupinových terapiích," říká Serrano. 

Studií, které zkoumají blahodárné účinky objímání na psychiku člověka, podnikli vědci na celém světě celou řadu. Nejlépe je asi shrnuli odborníci z univerzity v Ohiu: "Potřeba fyzického kontaktu během objetí se pro lidi stává čím dál důležitější a potřebná je v každém věku."

A to, jestli jsou účinky skutečně prokázané, či jde jen o placebo, je vlastně úplně jedno. 

Zdroje:
La Repubblica