Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Obama ví, jak uklidnit své Američany prázdnými slovy

Komentář: Obama ví, jak uklidnit své Američany prázdnými slovy
Přelomové informace se od Baracka Obamy Američané nedočkaly, snažil se alespoň uklidnit hrozící hysterii a protiislámské nálady | zdroj: Profimedia

Když americký prezident Barack Obama ohlásil, že si urve v neděli v hlavním vysílacím čase čtvrt hodiny pro svůj proslov k občanům, čekalo se přelomové sdělení. Přece jen to bylo teprve potřetí, co usoudil, že je jeho poslání natolik závažné, že je potřeba jej opulentně sdělit veřejnosti. Jenže tentokrát zklamal - v Ovální pracovně Bílého domu neřekl nic nového. Lidé od něj slyšeli jen to, co neustále omílá na svých pravidelných tiskových konferencích - že lidé nemají propadat islamofobii, že se nemají bát a že skvělý americký národ zničí Islámský stát. 

Od Obamova projevu se očekávaly hlavně bližší informace o středeční střelbě v kalifornském San Bernardinu. Pohovořil sice o tom, že vyšetřování pokračuje, nic bližšího se ale lidé opět nedozvěděli. Tedy kromě toho, že šlo o teroristický útok radikálů, kteří se nechali inspirovat činy hnutí Islámský stát, což už stejně věděli.

Upozornil ale na to, že podle vyšetřovatelů FBI zatím nejsou důkazy o tom, že by muslimští manželé, kteří na vánočním večírku zaútočili, patřili k nějaké zahraniční teroristické buňce. Natož právě k IS.

Když naposledy Obama mluvil z Oválné pracovny, oznámil zabití Usámy bin Ládina. Čekalo se tak, co z útoku Bílý dům vyvodí, a zda se nějak změní způsob jeho boje proti teroristům. To se však nestalo. Obama všechny ujistil, že vláda udělá vše proto, aby se Američané cítili v bezpečí, nic víc, nic míň. 

Slova o vyslání pozemních vojsk do Sýrie nebo Iráku, která mohla zaznít, si lidé nevyslechli. "Zničíme IS a další organizace, které se pokusí nás zabíjet," neodpustil si ale "povinné" fráze, které od něj Američané čekali. Na zapojení do boje s Islámským státem ale nic měnit nebude.

Pozemní síly do Sýrie a Iráku armáda nenasadí. "Bylo by to přesně to, co tyto skupiny chtějí. Vědí, že nás na bitevním poli nemohou porazit. Zároveň ale vědí, že když budeme okupovat cizí území, mohou udržovat povstání celá léta. Zabijí tisíce našich vojáků, vyčerpají naše zdroje a naše přítomnost jim navíc pomůže k zisku dalších příznivců," vysvětlil prezident svou vojenskou opatrnost/nečinnost.

Obama tak hlavní vysílací čas nepoužil k tomu, aby přinesl zásadní zprávu, ale k obhajobě svého postupu. Zároveň zopakoval svou snahu na omezení držení zbraní, což se mu však stejně nepodaří.

I když neřekl nic nového, udělal to nejlepší, co mohl. Snažil se zmírnit hysterii, kterou už v tak paranoidním státě vyvolá každý útok.

Na střelbu na ulicích a na školách už jsou Američané poměrně zvyklí. Středeční útok ale obnovil strach z teroristických útoků. Najednou to nejsou jen islamisté v Evropě, opět se cílem stávají i Američané.

Pokud doteď sem tam někdo vypálil nějakou mešitu nebo hodil Molotovův koktejl do okna černošského kostela, nyní pravděpodobnost podobných incidentů stoupá. Výbuch násilí obdobný těm po nedávných zastřeleních několika mladých černochů je tak jen otázkou času.

A tomu chtěl v zemi s poměrně početnou muslimskou komunitou Obama zabránit tím, že v občanech opět probudí národní hrdost. "Američtí muslimové jsou naši přátelé, naši sousedi, kolegové, sportovní reprezentanti - a ano, jsou to muži a ženy v uniformách, kteří jsou ochotni zemřít při obraně naší země," prohlásil.

Zda třináctiminutový projev mezi dvěma sportovními zápasy celkovou hysterii zmírní, není jisté. Za pokus to stálo, i když od zahraničních komentátorů schytal kritiku za to, že živý vstup z Oválné pracovny byla jen fraška a vlastně v něm nic pořádného neřekl.

Minimálně pár milionů amerických rodin tím ale pravděpodobně uklidnil. Když to říká prezident, nemusíme se bát, mámo...

Zdroje:
Vlastní, Vox