Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Obama udělí Albrightové nejvyšší americké civilní vyznamenání

Obama udělí Albrightové nejvyšší americké civilní vyznamenání
zdroj: Profimedia

Bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová dostane od šéfa Bílého domu Baracka Obamy nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států. Je jím Prezidentská medaile svobody. Spolu s političkou, která zanedlouho oslaví pětasedmdesáté narozeniny, ji převezme například i zpěvák Bob Dylan, spisovatelka Toni Morrisonová či astronaut John Glenn.

U Albrightové vyzdvihl Obama mimo jiné její podíl na rozšíření Severoatlantické aliance i na zásahu NATO proti etnickým čistkám v bývalé Jugoslávii. Americký prezident také připomněl, že někdejší šéfka americké diplomacie byla vůbec první ženou v této funkci. Albrightová ji zastávala v letech 1997 až 2001 v administrativě tehdejšího prezidenta Billa Clintona.

Albrightová je dcerou někdejšího československého diplomata Josefa Korbela, který s rodinou po komunistickém puči v únoru 1948 odešel do Spojených států. V USA vystudovala politologii a veřejné právo a státovědu a specializovala se na východní Evropu a vztahy Východu a Západu.

Clinton ji po svém vítězství v prezidentských volbách v roce 1993 jmenoval velvyslankyní v OSN (1993). Její hvězda naplno zazářila, když ji po obhájení prezidentského mandátu Clinton v lednu 1997 požádal, aby se stala první ženou v čele americké diplomacie. Nedávno Albrightové vyšla kniha Prague Winter (Pražská zima), v níž vzpomíná na své dětství strávené před druhou světovou válkou a po ní v Praze a během války Londýně.

Medaili svobody udělil v roce 1945 tehdejší prezident Harry Truman jako ocenění za zásluhy civilistů za druhé světové války. V roce 1963 ji prezident John Kennedy začal udělovat znovu pod názvem Prezidentská medaile svobody. Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na podkladu modrého terče je třináct amerických hvězd. Velká bílá hvězda je lemována pěti zlatými orly.

Mezi dříve oceněnými nositeli medaile jsou například papež Jan Pavel II. nebo bývalý československý a český prezident Václav Havel, který medaili získal v roce 2003. Loni pak ocenění převzala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Zdroje: