Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

O krok blíže stavu nouze. Kvůli exodu se sejde bezpečnostní rada

O krok blíže stavu nouze. Kvůli exodu se sejde bezpečnostní rada
zdroj: tisková zpráva

Jednání zástupců ministerstva zdravotnictví, Lékařského odborového klubu a ČLK zkrachovala. K odchodu jsou připraveny tisíce lékařů nejrůznějších specializací z jednotlivých krajů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger dává lékařům týden na stažení výpovědí, teprve poté začne připravovat krizový scénář.

Lhůta šéfa Asociace krajů Michala Haška, který rovněž kandiduje na šéfa ČSSD na březnovém sjezdu, je naproti tomu jen do pondělí. Už v prosinci vyzýval Hašek ministra Hegera ke svolání Bezpečnostní rady státu. Ta se má sejít příští týden. Jsme o krok blíž vyhlášení nouzového stavu?

Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu
SLEDUJEME téma Exodus lékařů
DOKUMENT Co lékaři odmítli

Za vteřinu dvanáct

"Nedohoda je špatná zpráva pro všechny, především ale pro pacienty. Situace už je velmi vážná. Kraje se připravují na nejhorší variantu, tedy na masový odchod lékařů v důsledku neschopnosti vlády krizi vyřešit," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Ten rovněž očekává, že nejpozději v pondělí 7. února sdělí premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví, vnitra a obrany jasné a jednoznačné kroky, kterými bude stát řešit od druhé poloviny února blížící se krizi.

Ministra vnitra Radek John sdělil ParlamentnímListům.cz, že záleží na výsledku jednání BRS. "Každopádně Ministerstvo vnitra je připraveno poskytnout maximální součinnost v rozmezí kompetencí, které MV má," uvedl John.  Premiér Petr Nečas svolal na příští týden jednání BRS s hejtmany. "Je to za vteřinu 12, nejsem si jist, zda má vláda vůbec záložní plán," táže se Hašek.

Více na Parlamentnilisty.cz