Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nový muž ve vedení KSČM o převzetí moci a tvrdém soudruhu Grebeníčkovi

Nový muž ve vedení KSČM o převzetí moci a tvrdém soudruhu Grebeníčkovi
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Petr Šimůnek se v květnu stal prvním místopředsedou KSČM. Na starosti má kromě jiného řízení stranické práce. ParlamentnímListům.cz v rozhovoru řekl, že KSČM je připravena vstoupit do vlády. „Já to beru tak, že KSČM je připravená i svým způsobem převzít moc,“ podotkl.

Vy jste v minulosti nebyl nikdy ve vedení KSČM. Když jste ale do funkce prvního místopředsedy, který má na starosti řízení stranické práce, komunální a regionální politiku a volby, vstupoval, co vás překvapilo a co naopak zarmoutilo?

Ta funkce pro mne samozřejmě byla něco nového. S mnoha lidmi uvnitř strany jsem se sice již znal, přesto se mi zcela nově otevřela cesta k funkcionářům na okresech a krajích, u nichž jsem udělal spoustu osobních návštěv. Ta byla pro mne zároveň překvapující. Zjistil jsem totiž, že máme velké množství pracovitých lidí a že se nám do funkcí dostávají i mladší lidé. Vezměme si jen třeba omlazení v Praze: po konferencích tam máme na Praze 6, 7 a 8 předsedy okresních výborů do čtyřiceti let. Všichni ale přitom prokazují nejenom místní znalosti, ale i politické. Dokonce jsme zjistili, že nejenom že jsou pro stranu přínosem, jsou mnohdy dokonce i kladněji hodnoceni, než lidé ve starším věku. Je to přece jenom oživení. Mám z toho velkou radost.