Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nové nebo ojeté? Jak vybrat auto pro studenty?

Nové nebo ojeté? Jak vybrat auto pro studenty?
zdroj: tisková zpráva

Studenti mají často tu možnost si pořídit nebo získat auto. Jak si ho vybrat? Pokud máte to štěstí a máte buď hodné rodiče nebo si vyděláte dost a chcete si pořídit auto, jako student musíte ještě o něco více přemýšlet o tom, co by takové auto mělo splňovat.

Studenti obvykle nevyžadují veliký rodinný vůz nebo naopak sportovní cabriolet (i když by jím určitě nepohrdli). Potřebují auto, kterým se spolehlivě a levně dopraví z místa bydliště do místa studia, do kterého se jim vejde dost věcí a kamarádů, ale hlavně, které má malou spotřebu.

Před koupí auta si proto položte několik základních otázek:

1. Nové nebo ojeté?

V případě nového auta máte hned několik bonusů. Auto je nové, dá se tedy předpokládat, že je v pořádku. Vyhovuje všem technickým standardům, máte na něj záruku a v budoucnu se vám prodejce postará i o autorizovaný servis. I když máte vybraný jeden model, obejďěte několik prodejců a klidně klaďtě hloupé dotazy. Podle chování prodejců si pak vyberte toho, který k vám bude nejvstřícnější. I když se vám někdo snaží vnutit slevu, nemusí to být ten nejlepší prodejce, pokud v záruce nenabízí prakticky nic.

Pokud chcete auto ojeté, máte šanci si za stejné peníze pořídit auto, které je o třídu výš. Vybírejte si však spíše osvědčené autobazary, dožadujte se toho, že se s autem projedete, že si budete moci prohlédnout veškeré doklady. Ideálně si sebou vezměte i někoho, kdo autům rozumí po technické stránce a vůz prohlédne,jestli nemá někde zakamuflované následky nehod.

2.  Nižší nebo vyšší výkon?

Kdo by nechtěl mít auto s omračujícícm zrychlením a maximálkou kolem 200 km/h. Ale uvědomte si dvě základní věci. Auto s vyšším výkonem má také vyšší spotřebu. A hlavně vozy s vyšším výkonem mají dražší povinné i havarijní pojištění. Sice možná sbalíte na vaše žihadlo nějakou slečnu, ale pak se nedoplatíte.

3. Jakou si vybrat pojišťovnu?

U výběru pojišťoven je dobré si sepsat jednak údaje o autě, ale i údaje o řidiči a podle toho porovnávat. Některé pojišťovny mají slevy pro ženy, jiné jim naopak dají vyšší pojistné. Na internetu si můžee porovnat ceny pojištění podle vámi zadaných parametrů, ale přesto je vhodnější osobní jednání, u kterého se dozvíte všechny plusy i mínusy nabízeného pojistného produktu.

A co říká redakce?

Kateřina Černíková: Určitě by mě u nového auta zajímala spotřeba - když by se pohybovala kolem 5l/100 km, bylo by to fajn. Pak taky dost prostoru pro zavazadla a tak 2-3pasažéry. Vzhledem k tomu, že jezdím hlavně ve městě, tak by stačil i nějaký slabý motor. Jinak osobně bych se podívala spíš na trošku ojetá auta a typy: Kia Ceed, Hyundai i20, Škoda Fabia.

Simona Peroutková: Já mám Seat Toledo 1.6 a je mu asi 16 let.Na cesty do školy a popojíždění po Praze mi stačí. Sice je větší a na parkování ne moc ideální, ale to je všechno o zvyku. Nemám problém s místem, protože je prostorné a má velký kufr.

Tereza Belingerová: Mám už tři roky Toyotu Yaris 1.0 a jsem nadšená. Průměrně jezdím za 5l/100 km, i když většinou jezdím po Praze. Auto je dost malé na zaparkování, nemá prakticky žádnou kapotu, takže se vejde skoro všude. Ale uvnitř je skladné, takže jsem v něm přestěhovala půlku bytu. Mám navíc nízké pojistné.

Denisa Jelínková: Přítel má Suzuki Vitaru, je to 4x4, takže v zimě se nebojím, že bychom měli nějakou nehodu a je předělaná na plyn, takže to vyjde mnohem levněji. Místa je tam taky habaděj.

Více naleznete na StudentPoint.cz.