Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nová výše poplatků u lékaře? Padesát korun za praktika, stokoruny za specialistu

Nová výše poplatků u lékaře? Padesát korun za praktika, stokoruny za specialistu
zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zvýšení některých poplatků. U lékaře by se mohlo místo nynějších 30 korun platit 50 korun. Za návštěvu u specialisty bez doporučení praktika by pacient mohl dát místo nynějších 30 korun i několik set.

Podle náměstka Petra Noska se úřad ministra Leoše Hegera chystá také rozšíření nadstandardů, pokud Ústavní soud uzná, že jejich zavedení bylo v pořádku. Do nadstandardů by mohly přibýt lázně, zubní plomby pro dospělé, rehabilitace, dlouhodobá péče nebo zdravotní doprava. Plán na zvýšení poplatků kritizuje opoziční ČSSD.

Změny by mohla přinést novela zákona o zdravotním pojištění, a to od ledna 2014. Podle ministerstva by se poplatky u lékaře mohly zvýšit, nynější částka prý přestává fungovat a regulovat počty návštěv. K růstu spoluúčasti pacientů z původních 17 na 22 procent v roce 2014 zavazuje Hegera programové prohlášení vlády Petra Nečase (ODS).

"Vyčkáme v našem dalším úsilí, jak Ústavní soud dopadne. Jestli některé věci zruší, bude velmi obtížné spoluúčast zvyšovat. Jestli naopak naše kroky v některých aspektech uzná, tak je tady možno vidět řadu dalších oblastí pro zvýšení spoluúčasti," řekl ministr.

Rath: „Lékaři budou jen pro vyvolené”

Se zvýšením poplatků ale nesouhlasí opoziční ČSSD. Stínový ministr zdravotnictví David Rath i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka návrh označili za asociální. Praxe prý jasně ukázala, že regulační poplatky vůbec neplní svoji regulační funkci. "Realizací těchto návrhů se návštěva lékaře stane luxusem jen pro vyvolené a pro velkou část populace zůstanou dveře do ordinací lékařů z finančních důvodů téměř zavřené," uvedl Rath. Pokud se ČSSD dostane k vládě, zruší všechny zdravotnické poplatky kromě poplatku za pobyt ve nemocnici, dodal Sobotka. I ten by ale ČSSD snížila.

Po výroku Ústavního soudu budou reformy pokračovat

Nosek doplnil, že pokud Ústavní soud odsouhlasí stávající formu ekonomicky náročnější péče, začnou odborné lékařské společnosti chystat další návrhy. Ministerstvo před rokem neprosadilo zpoplatnění všech plomb, nepochodilo ani s plánem, aby pacienti platili 200 korun u specialisty, když nebudou mít doporučení praktika.

Ministr dnes uvedl, že představy se nemění, podrobnosti zatím uvádět nechtěl. Řekl jen, že v souvislosti s růstem plateb pacientů by zdravotní pojišťovny měly dostat oprávnění vydávat "zdravotní řád", který by přesně určil povinnosti pacientů při pohybu po systému, tedy při volbě lékaře.

Názor druhého lékaře, plomby a volnější pojišťovny

Pacienti by mohli platit nově třeba za to, že si vyžádají názor třetího a dalšího lékaře k plánované závažné léčbě. Reformní zákon jim garantuje právo na názor druhého lékaře. Zvýšení pravomocí pojišťoven, včetně možnosti zřídit si dceřinou společnost pro připojištění na nadstandard, je součástí další fáze reformy. Heger ji dnes představil s týmem náměstků. Pojišťovny by od roku 2014 mohly bonifikovat pacienta, který pravidelně chodí na preventivní vyšetření a žije zdravě. Postihnout by ho naopak mohly za to, kdyby nedodržoval předepsanou léčbu.

K postupu zvyšování spoluúčasti Nosek upřesnil, že vyřazením plomb z úhrad by pojišťovny ročně ušetřily dvě miliardy korun a omezením úhrad na lázeňskou péči půlmiliardu. Zaplatili by to pacienti.

Za regulační poplatky v roce 2010 lidé dali 5,6 miliardy korun. Domácnosti daly nejvíc - 48 procent peněz - za poplatky za recept. Celkem 27 procent putovalo za návštěvu lékaře a 22 procent za hospitalizaci. Poplatky za pohotovost tvořily tři procenta.

Ústavní soud nyní posuzuje rozdělení péče na standardní a nadstandardní, které zavedla novela o zdravotním pojištění. Na soudce se obrátila se stížností opoziční ČSSD. Pokud uznají, že je nadstandard v pořádku, chystá ministerstvo jeho rozšíření.