Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Nezaměstnaným se do ulic nechce. Doplácí na ně poctiví

Nezaměstnaným se do ulic nechce. Doplácí na ně poctiví
zdroj: Profimedia

Nové vládní rozhodnutí, které vstoupilo v platnost prvního ledna tohoto roku, že nezaměstnaní mohou pobírat podporu jako uchazeči o zaměstnání jen v případě, když budou vykonávat veřejně prospěšné práce pro své město, se stává noční můrou úředníků na úřadech práce a městských úřadů na severu Čech.

Zatímco většina ostatních nepřebírá poštu, oficiálně onemocní či v krajním případě se ohání faktem, že podporu v nezaměstnanosti nedostává. A policie do těchto sociálních sporů nevstupuje. Nemá totiž prostředky ani oprávnění, jak by mohla nezaměstnané donutit vykonávat veřejně prospěšné práce.

Přestože podle oficiální statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla míra nezaměstnanosti koncem ledna v Ústeckém kraji o sedm desetin procenta a práci hledalo takřka 60 tisíc osob, ministr Jaromír Drábek (TOP 09) musí na severu Čech hasit další problém s výplatou dávek při podpoře v nezaměstnanosti, která by mu paradoxně mohla zlomit politicky vaz. Většina lidí, kteří na severu Čech pobírají sociální dávky, se totiž vyhýbají veřejně prospěšným pracím.

Od nového roku se měla velmi zpřísnit pravidla pro vyplácení podpory v nezaměstnanost. Například všichni uchazeči o zaměstnání měli nastoupit na výkon veřejně prospěšných prací. Jenže, vše je jinak. Tedy alespoň na severu Čech, a to jak v Ústeckém kraji, tak i Libereckém kraji.