Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Wall Street paralyzovaly technické problémy

Wall Street paralyzovaly technické problémy
Obchodování na newyorské burze se zastavilo krátce před polednem | zdroj: Profimedia

Obchodování na americké burze New York Stock Exchange (NYSE) bylo od středečního odpoledne pozastaveno kvůli technickým potížím. Americké úřady ale upozorňují, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o hackerský útok. S problémy se ale potýkaly i některé další instituce sídlící na Wall Street. Souběžně s problémy v NYSE hlásil spadnutí internetových stránek i The Wall Street Journal a systém letecké firmy United Airlines. 

Zatímco všechny ostatní americké trhy fungovaly bez potíží, burza New York Stock Exchange se od 12:10 místního času potýkala s pádem systému a pracovníci burzy se snažili vše vyřešit co nejrychleji a uklidňovali veřejnost, že není důvod k panice. Později hlásili, že vše mají pod kontrolou a burza se může otevřít.

Problémy na burze trvaly celý den, pak se zdálo, že už se to vyřešilo, ale potom to spadlo znovu a nakonec to zavřeli," komentoval celou situaci Joe Saluzzi, spoluvedoucí obchodování ze společnosti Themis Trading.

S problémy se potýkají i stránky The Wall Street Journal, které začaly padat přesně ve chvíli, kdy spadl celý systém burzy. Problémy s počítačovou sítí hlásil i dopravce United Airlines. Bílý dům už mezitím vydal prohlášení, že prezident Obama i ministerstvo financí celou situaci kolem situace na Wall Street sledují.   

V minulosti se s podobnými technickými problémy musely vyrovnávat i jiné americké burzy. V roce 2013 vypadl systém burzy Nasdaq a celý výpadek trval přes tři hodiny.

Na newyorské burze se obchoduje od roku 1792. Během historie zažila jak černý pátek z roku 1929 tak černé pondělí z konce osmdesátých let. Svoji činnost musela přerušit krátce po útocích 11 září. Dnes se zde odehrává většina akciových obchodů ve Spojených státech. 

Zdroje: