Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

NERV: Česko neumí využívat nové technologie

NERV: Česko neumí využívat nové technologie
zdroj: tisková zpráva

Česko je sice na příčce využívání technologií na 20. až 40. místě na světě, ale postup státu při využívání například počítačových technologií je chaotický a nesystémový. Dokládají to i závěry studie NERVu. Uvedl to garant podskupiny NERVu pro kapitolu technologické připravenosti Jiří Voříšek.

V Česku je to prý špatné s využíváním technologií firmami a institucemi, tam jsme na 46. místě pokud jde o dostupnost posledních technologií. Zaznělo to na pondělním workshopu Národní ekonomické rady vlády (NERV) a některé výňatky z něj zveřejnil i Český rozhlas.

Bez vyspělých technologií nebude podle NERVu Česká republika schopna obstát v konkurenci jiných zemí. Máme sice vědecká pracoviště na velice dobré úrovni, ale využití jejich práce českými podniky je malé. Hlavní překážkou rozvoje masivního využití vyspělých technologií je stát a jeho byrokracie, uvedli také zástupci NERVu.

„Ve využití ICT ve veřejné správě zatím Česká republika nemá přehled o tom, kolik ji jednotlivé služby stojí, jaké jsou jejich náklady, případně výnosy. Tím pádem nějaké efektivní ekonomické řízení služeb zatím nepřipadá v úvahu,"  zmínil k tomu Jiří Voříšek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz