Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Vyhlásilli nám válku, obviňují Palestinci Izrael

Vyhlásilli nám válku, obviňují Palestinci Izrael
Izraelská policie je v pohotovosti v Jeruzalémě kvůli napětí kolem posvátných míst na Chrámové hoře. | zdroj: Isifa.com

Izraelská policie je v pohotovosti v Jeruzalémě kvůli napětí kolem posvátných míst na Chrámové hoře. Izrael po čtvrteční uzávěře znovu otevřel mešitu Al-Aksá, ale omezil vstup jenom pro muže starší 50 let a pro ženy. K poledním modlitbám přišlo na Chrámovou horu na 4000 lidí a někteří z nich pak útočili na policisty. Palestinské strany vyzvaly k demonstracím a dnešek označily za dne hněvu.

Palestinští politici označili čtvrteční uzávěru Al-Aksá za čin srovnatelný s vyhlášením války. Strana Fatah, která ovládá Západní břeh Jordánu, podle listu The Jerusalem Post pozvala Palestince, aby přišli mešitu bránit a aby "zabránili okupačním silám judaizovat Jeruzalém a muslimská posvátná místa".

Radikální Hamas a islámský džihád vyzvali Palestince, aby během pátku stupňovali projevy vzdoru protiIzraeli. Hamas dnešek označil za "den mobilizace" na protest proti uzávěře Al-Aksá. Hamas také vyzval své stoupence, aby přišli demonstrovat na Západním břehu i v Pásmu Gazy. Někteří izraelští politici hovoří o tom, že v Jeruzalémě už běží tichá intifáda.

Policie vyzvala izraelské občany, aby se chovali odpovědně a přispěli k udržení klidu. Ve východní části města jsou stále početné policejní jednotky, oblast Chrámové hory střeží na 1000 policistů.

Zdroje:
Vlastní, jerusalemkoshernews.com