Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nemovitosti expremiérova poradce Marka Dalíka skončily u lidí z významné brokerské firmy

Nemovitosti expremiérova poradce Marka Dalíka skončily u lidí z významné brokerské firmy
Marek Dalík | zdroj: Profimedia

Nad Markem Dalíkem, kdysi klíčovým mužem bývalého premiéra Mirka Topolánka visí reálná hrozba pěti let ve vězení a 5 milionové pokuty. HlídacíPes.org se proto rozhodl zmapovat veškeré dostupné majetkové transakce někdejšího vlivného lobbisty. Ze shromážděných podkladů vychází najevo, že jediné dvě nemovitosti, které v uplynulých letech prodal, skončily u dvou tehdejších spolumajitelů brokerské firmy Wood & Company. Tato společnost měla za Topolánkovy vlády na starosti nákup akcií energetického gigantu ČEZ.

Jednačtyřicetiletý lobbista, přítel a bývalý poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, Marek Dalík si za svůj život pořídil – alespoň podle oficiálních záznamů – celkem šest nemovitostí v celkové hodnotě 54,1 milionů korun. Pouze dvě z nich prodal.

Podle zjištění HlídacíPes.org obě nemovitosti, kterých se zbavil záhy po odchodu Topolánka z čela ODS, připadly dvěma tehdejším spolumajitelům největšího středoevropského obchodníka s cennými papíry Wood & Company – Milanu Procházkovi a Andree Bartoňové (pozn.red.: dnes Ferancová Bartoňová).

Zatímco mezonetový apartmán ve Špindlerově Mlýně o rozloze 111,7 m2 se dvěma garážovými stáními prodal Dalík Procházkovi za 12,7 milionů korun na přímo, 124 metrový byt v Praze, v ulici Na Valech, doputoval k Bartoňové oklikou přes její matku žijící na Slovensku. Úspěšná makléřka jej získala darem.

Dar za 14,8 milionů

Jak zjistil HlídacíPes.org zmíněný pražský byt v roce 2010 koupila od Marka Dalíka za 14,8 milionů korun zcela neznámá tehdy 58letá Matilda Šochová žijící v panelákovém bytě v malém slovenském městě Námestovo.

Dalík si luxusní nemovitost na proti bytu rodiny Mirka Topolánka a na dohled od Pražského hradu koupil za 8,5 milionů v roce 2006, stejně jako expremiér. Na následné transakci tedy vydělal 6,3 milionů korun.

Dalík-pavouk-bez-vazby-Novák-Procházka Realitní transakce Marka Dalíka. Pro kompletní náhled klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Zajímavý je ale krok, který následoval, poté, co Dalík byt prodal. Podle dokumentu, který má HlídacíPes.org k dispozici, paní Šochová po třech letech tentýž byt ještě s nebytovým prostorem věnovala úspěšné české podnikatelce Andree Bartoňové.

Byt získala darem v roce 2013 poté, co brokerskou firmu Wood &  Company opustila a za nezveřejněnou sumu prodala svůj čtvrtinový podíl. V darovací smlouvě na byt se uvádí, že je dcerou Slovenky Šochové, která od Dalíka byt koupila.

Bartoňová na otázky zaslané emailem nereagovala. Poté, co byl článek publikován, kontaktovala redakci s vysvětlením, že byt koupila pro svoji matku.

"Nechápu záměr dedukcí a je mi opravdu líto, že mé navýsost soukromé aktivity (pořízení bytu pro maminku s cílem mít ji co nejblíže mého bydliště, aby mi mohla pomoci s denní péčí o mé malé děti), má finanční situace, investiční záměry a vůbec rodinné záležitosti jsou ventilovány prostřednictvím médií," uvádí v emailu Ferancová Bartoňová. "Na pořízení zmiňovaného bytu není vůbec nic skandálního: byt jsme pořídili pro maminku, aby nám byla blízko. Našli jsme ho na webu a oslovili příslušnou realitní kancelář. Kromě vhodné lokality (Praha 6, u metra a blízko mého bydliště) byl ideální, protože byl zařízený, a tudíž ihned k nastěhování. Po třech letech užívání bytu se maminka odstěhovala zpět na Slovensko a byt na mne převedla. S panem Dalíkem se neznám a kromě této jednorázové koupě bytu s ním nemám ani pracovně, ani soukromě nic společného."

Čistá náhoda

To její kolega, taktéž spolumajitel firmy Wood & Company Milan Procházka, koupil horský byt od Marka Dalíka přímo. Z kupní smlouvy, kterou má redakce k dispozici, vyplývá, že si mezonetový apartmán se dvěma parkovacími místy ve Špindlerově Mlýně, pořídil v roce 2010.

Procházkova mateřská firma patřila k největším obchodníkům na burze. A v roce 2007, kdy stál v čele vlády Mirek Topolánek, byla společně se společností Patria Finance pověřena valnou hromadou polostátního ČEZu realizací nákupu akcií tohoto energetického gigantu.

Kromě makléřského světa se Procházka v roce 2012 krátce zjevil také v mediálním světě, když od PPF koupil společnost Euronews vydávající týdeník Euro, a záhy nato jej převedl na vydavatelství Mladá Fronta a.s.

Podle vyjádření Procházky jde ale o pouhou náhodu, že jediné dvě nemovitosti, které Marek Dalík prodal, skončily právě u tehdejších spolumajitelů stejné brokerské firmy.

"Že má paní Bartoňová jeho (pozn. red.: Dalíkův) byt, o tom nevím," reagoval Milan Procházka na otázky ohledně transakce. "A nevím, co v tom spatřujete podezřelého. Já jsem svoje peníze vydělal čistým způsobem, a jsem přesvědčen, že i paní Bartoňová, tak proč by si nemohla koupit byt?"

Ačkoliv podnikatel Procházka tvrdí, že nešlo o zkoordinovanou transakci, jak vyplývá ze zjištění HlídacíPes.org, k podpisu smluv na prodej obou Dalíkových nemovitostí – jak pražského bytu, tak horského apartmánu, došlo ve stejný den a u stejného notáře.

Podle Procházky je náhoda i to, že byt získal právě od Marka Dalíka. "Já pana Dalíka neznám, nikdy jsem s ním nedělal žádný byznys," říká. "Jezdím tam na lyže, je to krásná lokalita a jsou to krásné byty, proto jsem to koupil. Je to čistá náhoda."

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka je ale jiného názoru. "Stejný notář, stejný den, a stejná společnost. Soudný člověk nemůže říci, že se jedná o náhodu," míní ředitel protikorupčního fondu. “Klíčovou otázkou zůstává, jakým způsobem M. Dalík nabyl prvotní finanční prostředky na nákup nemovitostí. To jsou ovšem otázky spíše pro policii a Finančně analytický útvar.”

Odlišné podpisy

Transakce s Dalíkovými nemovitostmi má ale ještě jednu záhadu – totiž podpis pod smlouvou na pražský byt.

Šochová-srovnání-podpisů Srovnání podpisů Matildy Šochové: nahoře podpis z roku 2011 na dokumentu z města Námestovo. Dole podpis pod smlouvou na koupi bytu od Marka Dalíka v roce 2010. Pro kompletní náhled klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Už při letmém pohledu na podpis pod smlouvou o převodu mezi Dalíkem a Matildou Šochovou a na signaturu téže paní pod kupní smlouvou, kterou uzavřela rok poté v místě svého bydliště, je evidentně zcela odlišný.

Proč tomu tak je, není jasné. Paní Šochovou se nepodařilo kontaktovat. "Je to obyčejná žena, nevím o tom, že by měla v Praze nějaké nemovitosti, jen víme, že má v Praze majetnou dceru," reagovala na otázky úřednice města Námestovo.

Samotný Dalík na opakované žádosti o rozhovor, ve kterém by mohl pozadí zmíněných transakcí ozřejmit, nereagoval.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky. Článek vznikl za podpory Nadačního fondu proti korupci. 

Zdroje: