Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nespoléhejte jen na návrhy léčeben, vzkázal státním zástupcům žalobce Zeman

Nespoléhejte jen na návrhy léčeben, vzkázal státním zástupcům žalobce Zeman
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Růžička

Někteří státní zástupci nepřicházejí k soudu o změně léčby psychiatrických pacientů připraveni a často až v průběhu jednání zjišťují, proč se pacient dostal do ústavu. Podle hloubkové kontroly čtyři ze čtrnácti státních zastupitelství neposuzovaly jednotlivé případy dostatečně.

Kontrola nařízená nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem byla reakcí na případ schizofreničky, která po propuštění z ústavní péče zabila ve žďárské škole studenta a další tři lidi zranila.

Zeman upřesnil, že právě opavské státní zastupitelství, které její řízení o její změně léčby dozorovalo, patří mezi onu čtveřici pasivnějších.

"Nestačí se jen spolehnout na návrh léčebny," upozornil Zeman na to, že návrhy léčeben jsou až na malé výjimky příliš stručné. "Chybí třeba popis chování léčeného a většinou také prognóza chování do budoucna," uvedl na tiskové konferenci. Z návrhu je také občas stěží poznat, za jaký trestný čin byl dotyčný stíhán.

Nicméně kontrola podle něj ukázala, že státní zástupci, kteří se na podobné případy přímo specializují, svou práci odvádějí dobře. Ani tak však podle něj není možné tragédiím, jako se stala ve Žďářu nad Sázavou, zcela zabránit.

Hloubková kontrola má být prvním krokem k tomu, aby se sjednotil postup soudů.

Zdroje: