Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Nekomunikovala s námi, říká policejní vyjednavač ze Žďáru

Aktualizováno: Nekomunikovala s námi, říká policejní vyjednavač ze Žďáru
Střední škola ve Žďáru nad Sázavou, kde se odehrála tragédie | zdroj: isifa/MAFRA/Petr Lemberk

ena, která v úterý ve Žďáru nad Sázavou ubodala ve škole studenta, nechtěla s policejními vyjednávači komunikovat. Přesto se jim podařilo zajistit ošetření další zraněné studenty a její přenos k záchranářům. Uvedl to policejní vyjednavač Petr Gruber, který byl za zraněnou studentku "vyměněn". Při zásahu utrpěl zranění na hlavě. Za svůj čin získal ve čtvrtek medaili za statečnost od ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. 

Gruber se s kolegy dostal na místo činu zhruba půl hodiny poté, co byl incident ve škole oznámen na tísňovou linku. Podle něj šlo o nejvážnější situaci, kterou v roli policejního vyjednávače zažil. "Když jsme jeli na místo, tak již byla informace, že je tam mrtvý student a další studentka je zraněná," uvedl Grubner. Vyjednavači také věděli, že útočila žena a že ohrožuje další lidi nožem. 

Mladá žena, která zaútočila na střední škole ve Žďáru nad Sázavou a ubodala tam sedmnáctiletého studenta, si město vybrala zcela náhodou, když před časem brouzdala na internetu. Se Žďárem ani přímo se školou ji totiž nic nespojovalo, žena pocházela z Ostravska. 

Šestadvacetiletá žena trpící schizofrenií vstoupila do žďárské školy v úterý kolem půl osmé ráno a na jednu ze studentek vytáhla nůž. Dívky se zastal mladík, na kterého následně žena zaútočila a bodla ho do oblasti hrudníku. Chlapec později zemřel, svým činem ale spolužačce zachránil život. Dívka totiž mezitím prchla.

Žena pak vzala jako rukojmí další studentku, kterou zranila. Posléze na místo dorazil zmíněný policejní vyjednávač, kterému se podařilo přemluvit útočnici, aby dívku vyměnila za něj. Žena žádala, aby na ní poslali zásahovou jednotku. Podle vyšetřovatelé si totiž přála vlastní smrt. Policejní komando, které mezitím vtrhlo do školy, ji zneškodnilo pomocí elektrického taseru.

Už o den později byla žena obviněna z vraždy a z držení rukojmích. O něco později v nočních hodinách bylo rozhodnuto o vyšetřovací vazbě, kam byla také převezena. Hrozí jí 15, 20 let vězení ale i výjimečný trest.

Pod vlivem drog či alkoholu během útoku nebyla. Vyšetřovatelé se budou snažit mimo jiné stanovit, zda si žena byla vědoma toho, co právě dělá. 

Případem se zabývá nejen policie, ale i ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo zdravotnictví kvůli pochybnostem o postupu soudu a psychiatrické léčebny, které ženě zrušily nařízenou hospitalizaci a propustily ji do ambulantní léčby. Ministryně spravedlnosti Helena Válková zvažuje, že provede kárné řízení. Soud podle ní nebyl dostatečně důkladný.  

Zdroje:
Vlastní