Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nejvlivnější Češkou je Bradáčová. Už potřetí za sebou

Nejvlivnější Češkou je Bradáčová. Už potřetí za sebou
Nejvlivnější Češkou je vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová | zdroj: Profimedia

Vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou zvolil časopis Forbes už potřetí za sebou nejvlivnější ženou v Česku. Autoři žebříčku u ní oceňují hlavně důslednost, neústupnost a odvahu, se kterou se pouští do největších tuzemských kauz. Do první pětky se podle očekávání propracovala i pražská primátorka Adriana Krnáčová. 

"Na jejím jméně coby nejvlivnější ženě Česka se shodli prakticky všichni, s nimiž jsme žebříček konzultovali," uvedli autoři žebříčku. 

Magazín hodnotil tři stovky žen, které mají ze svých pozic vliv na dění ve veřejném životě, v politice, ve firmách, ale i například v oblasti neziskových organizací. Při hodnocení odborníci brali v úvahu různá kritéria, na jejichž základě přidělovali body. U manažerek to byly mimo jiné hospodářské výsledky, počet podřízených, objem peněz, na kterými mají kontrolu a na které mají přímý vliv.  

U političek hrála roli pozice, rozhodující pravomoci, ale i počet lidí a peněz, kterých se jejich rozhodnutí dotkne. Ve vydavatelských domech se zaměřili na prodeje a čtenost, u neziskovek opět rozhodoval rozpočet a síla názvu nadace či přímo její ředitelky v zahraničí.

Bradáčovou na a pomyslném stupni vítězů následují finanční ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny PPF Kateřina Jirásková a finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu Petra Procházková. "Ze ze svých vysokých pozic mají přímý vliv na dění ve firmách dvou nejbohatších mužů Česka," vysvětli magazín.

Ostatně z okolí Andreje Babiše Forbes do první desítky nejvlivnějších žen zvolil ještě další dvě dámy - členku představenstva Agrofertu Simonu Sokolovou a podle očekávání také pražskou primátorku a členku hnutí ANO Adrianu Krnáčovou, která skončila pátá. 

Zdroje: