Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Největší světová výstava elektroniky: Novinky, které by vám neměly uniknout

Největší světová výstava elektroniky: Novinky, které by vám neměly uniknout
Lego Boost připomíná Číslo 5 | zdroj: Lego

Je to pořádná show. Více než 3500 vystavovatelů, 170 000 návštěvníků a k tomu obří a hříšné Las Vegas. Každý, kdo vyrábí elektronické hračky - doslova i přeneseně - nesmí na CES chybět. Co se letos na tomto svátku všech technologických nadšenců urodilo nejzajímavějšího?

Návštěvníky CES letos znovu zaplavila vlna nových mobilních telefonů, tabletů, notebooků, fitness náramků, reproduktorů, virtuálních brýlí, televizí a displejů. Objevily se četné výběry toho nejlepšího a nejzajímavějšího, ale pořád to znamenalo nepřehlednou přehršel nových produktů, ta jsme se jimi prohrabali a vybrali jen ty opravdu nej.

Nejvýše se v našem žebříčku neumístil ani mobil, ani virtuální brýle, ale pravá hračka - nová stavebnice Lego Boost. Fanoušci dánských kostiček možná znají Mindstorms, velice technickou záležitost, která učaruje každému opravdovému kutilovi se zájmem o robotiku. Lego Boost je něco podobného, jen přístupnější, barevnější a jednodušší. 

Stavebnice Lego Boost vychází z edice Lego System a je určena pro děti od sedmi let. Učí je, jak sestavovat a programovat chytré roboty. Z 840 kostiček, včetně různých senzorů, můžete postavit třeba robota podobného Číslu 5, který jezdí a mluví. Nebo čtyři další modely podle návodu. Nebo nekonečné množství podle vlastní fantazie.

Programování robotů pak probíhá s pomocí názorné aplikace pro Android a iOS. Lego Boost bude k dispozici už letos v srpnu za cenu kolem 4000 Kč.

Na pomezí hračky a užitečného gadgetu jsou bezesporu drony. I těch byla letos na CES spousta. Nás zaujaly tři. Předně je to PowerUp FPV, v podstatě taková papírovo-umělohmotná vlaštovka s motorem Parrot a kamerou. Díky přiloženým lepenkovým virtuálním brýlím se můžete v mžiku stát pilotem své vlaštovky a vnímat svět jejíma očima... tedy, kamerou. A dokonce pohyby hlavy ovládat její let.

PowerRay je podvodní dron se zabudovanou 4K kamerou a systémem vyhledávání ryb! Nakonec musíme zmínit i úžasný vajíčkovitý dron PowerEgg, který v běžném stavu skutečně vypadá jako vajíčko a teprve po nastartování se z něj vysunou čtyři rotory a čtyři přistávací nohy.

Z oblasti fitness trackerů nás zaujal prstýnek Motiv Ring. Dokáže sledovat vaši aktivitu, srdeční tep a spánek. Ačkoliv je pouze 8 mm široký a prodávat se bude ve dvou barvách a sedmi velikostech, docela nám rozpumpoval fantazii. Nakonec na těch kouzelných prstýncích z pohádek a fantasy příběhů něco bude. Stačí si představit, že se takový prstýnek bude umět propojit se zbytkem domácích spotřebičů třeba s pomocí hlasové technologie Amazon Echo (což zatím žádný neumí, ale do dalšího CES zbývá už jen rok). A představte si, co by takovýhle prstýnek mohl umět třeba za 50 let!

Z těch "běžnějších" produktů představených letos na CES je třeba vyzdvihnout úžasně tenkou OLED televizi LG Signature W s tloušťkou pouhých 2,57 mm! Na zeď tuto až 77" 4K HDR televizi pověsíte na magnety a reproduktory si postavíte jako samostatný kousek pod televizi.

Také Sony ohlásilo svou první OLED televizi A1, která je výjimečná tím, že displej samotný slouží jako reproduktor. 

Mezi mobilními telefony nás zaujal Asus ZenFone AR, který má integrovánu technologii rozšířené reality Google Tango a virtuální realitu Daydream VR. Ale hlavně se do něj nějakým záhadným způsobem vtísnilo 8 GM RAM a procesor Snapdragon 821, což ho zařadilo mezi nejnadupanější mobily na trhu.

Na CES jsou stále ve větší míře přítomny automobilky. Ukazují tam své elektromobily vybavené nejnovějšími technologiemi, jako je třeba novinka Faraday Future FF91. Auto od pořád ještě poněkud nedůvěryhodného čínsko-amerického start-upu Faraday Future se chce přímo postavit proti elektromobilů Tesla, a tak nabízí i velmi podobné parametry. Třeba zrychlení 0-100 km/h během 2,39 sekundy nebo dojezd 600 km na jedno nabití. Jestli se ale právě tohle auto zhmotní ve skutečný produkt, na to bychom dvakrát nesázeli.

Novinky ale na CES představily i další, zkušenější výrobci. Honda například ukázala motorku, která umí sama stát bez toho, aby ji musel řidič držet nebo na ní sedět. Říká tomu Honda Riding Assist a má primárně zabránit převrácení motorky. Honda zde využila letité zkušenosti z vývoje prapodivných vozítek jako UniCub nebo robota Asimo.

Bezesporu by neměl ujít pozornosti ani zajímavý nový trend mezi zavedenými automobilkami, a to čím dál tím těsnější integrace s technologiemi ovládání hlasem. Vozy BMW a Nissan dostanou od Microsoftu virtuální asistentku Cortanu, Ford sází na zatím asi nejpokročilejší Alexu od Amazonu a Hyundai zase na Google Assistant.

nvidia-spot-2 Nvidia Spot | zdroj: Nvidia

S tím souvisí i novinka Nvidia Spot, která je dalším přírůstkem do světa internetu věcí a ovládání domácnosti s pomocí hlasu. Spot je malá barevně svítící koule, kterou přímo vložíte do zásuvky. Ona se pak propojí s konzolí Nvidia Shield Android TV (jejíž nová verze byla na CES také představena) a umožní vám prakticky z kterékoliv místnosti přístup k virtuálnímu asistentovi Google Assistant.

Jde tak vlastně o přímou konkurenci pro Amazon Echo Dot. Za cenu 45 dolarů za kus to vůbec není špatná nabídka, můžete jimi pak vybavit celý svůj futuristický dům!

kuri-robot-ces-2017-robotics-home-technology-design_dezeen_2364_col_5-852x479 Robot Kuri | zdroj: Kuri

A když už jsme u té budoucnosti, tak víte jak poznáte, že v ní už žijete? Tak, že svému potomkovi místo pudla pořídíte robota Kuri. Je malý, roztomilý a trochu připomíná tučňáka. Umí se vyhýbat překážkám, číst pohádky, přehrávat hudbu, jezdit po domě jako hlídka a celkově vaši ratolest tak nějak zabavit. Pro maminku pak může být vhodným dárkem recyklovač Zera, který ze zbytků jídla udělá kompost. Je to od Whirlpoolu, takže by to měla být kvalita.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní