Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Komentář: Největší 'nezisková pijavice' v Česku: Nekrmí hladové migranty, ale honí se za míčem

Komentář: Největší 'nezisková pijavice' v Česku: Nekrmí hladové migranty, ale honí se za míčem
Král českých sluníčkářů Miroslav Pelta | zdroj: Profimedia

Jejich odpůrci jim nadávají do sluníčkářů, pražské kavárny a parazitů přisátých k veřejným penízům. Neziskové organizace se v poslední době staly oblíbeným terčem nenávisti. I prezident Miloš Zeman neodolal a navrhl jejich zrušení. Největšími neziskovkami u nás přitom nejsou humanitární organizace, na které kritici útočí, ale především sportovní svazy.

"Neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvávám. Sám bych změnil jejich financování tak, že za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní," prohlásil nedávno Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Blesk. "A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly. V případě některých těchto neziskových pijavic by to samozřejmě bylo jenom dobře," dodal.

Král českých sluníčkářů ze Strahova

Největší neziskové "pijavice" přisáté na státních penězích jsou přitom sportovní organizace. V první desítce největších příjemců dotací za rok 2014 je jich rovnou sedm. A z 9,322 miliardy korun, které v tomto roce stát rozdal, si sport uzmul rovnou třetinu.

Řečeno sportovní terminologií, pomyslným šampionem mezi neziskovkami se stal fotbalový svaz. FAČR jen v loňském roce inkasoval ze státních prostředků 314 milionů korun. I když si oproti předchozímu roku pohoršil o 22,5 milionu, pořád mu patří titul nejbohatší neziskovky v zemi.

Financování neziskovek ze státního rozpočtu (2014)

 Fotbalová asociace ČR  337 milionů Kč
 Česká unie sportu  155 mil. Kč
 Člověk v tísni  145 mil. Kč
 Český atletický svaz  141 mil. Kč
 Horská služba  128 mil. Kč
 Český olympijský výbor  118 mil. Kč
 Český svaz ledního hokeje  117 mil Kč
 Slezská diakonie  106 mil. Kč
 Český tenisový svaz  100 mil. Kč
 Autoklub ČR  100 mil. Kč

Státní příspěvek ale netvoří ani polovinu z celkových příjmů FAČR. Nedávno se jeho šéf Miroslav Pelta pochlubil, že svaz loni dosáhl dohromady příjmů kolem 800 milionů korun, státní příspěvek z toho tvoří necelých 40 procent.

Podobně jsou na tom i další organizace, na jejichž celkovém příjmu se podílí stát a jejich dotace přestahují stamilionovou hranici. Další peníze od sponzorů, z členských příspěvků a v neposlední řadě i od krajů a obcí.

I když vrcholový sport představuje zajímavý byznys, ve kterém se točí velké peníze, svazové organizace se těší výhodám nestátních neziskovek - nemusí vypisovat výběrová řízení. Proto mohl získat mnohamilionovou zakázku na výstavbu nového sídla FAČR na Strahově liberecký Syner, který je zároveň sponzorem Peltova Jablonce. Očividnému klientelismusu nic nestálo v cestě. 

Po předvolebním použití zahoďte!

Proti Zemanovým slovům se obratem ohradila největší tuzemská humanitární neziskovka Člověk v tísni, která si to vztáhla na sebe a další humanitární organizace. Prezident se sice vyjádřil obecně a kritizoval neziskovky obecně, faktem ale je, že se zatím jako "citlivý lidumil" příliš neprojevoval, spíše naopak. Se sportovními organizacemi má navíc dobrý vztah. 

Pelta nedávno vyjádřil prezidentovi velký dík za zprostředkování spolupráce s Čínou, jejíž společnost bude v nejbližších dnech představena jako nový sponzor fotbalové ligy. Ostatně ještě společně s prezidentem a Pavlem Nedvědem loni navštívili asijskou velmoc.

Prezident cíleně útočil na neziskovky, které poskytují sociální služby. Co naplat, že od státu dostávají podobnou částku jako sportovní svazy, tedy zhruba třetinu všech peněz určených na nestátní neziskovky. Pro prezidenta hraje důležitější roli jejich neschopnost vydělávat peníze.

Člověk v tísni, který byl v roce 2014 jedinou organizací tohoto typu v první desítce příjemců veřejných peněz, kromě výzvy k omluvě připomněl Zemanovi půlmiliardový rozpočet jeho hradní kanceláře a také jeho zájem o setkání s někým z tohoto "autentického sdružení", který současná hlava státu projevila před prezidentskými volbami. 

Před druhým kolem evidentně nepohrdl ani hlasy z nenáviděné "pražské kavárny", která ve velkém podporovala jeho konkurenta Karla Schwarzenberga.

Překvapivý neziskový charakter neziskovek

Zemanův nápad zrušit neziskovky je nesmyslný hlavně ve své podstatě. Ze zákona jsou neziskovky buď obecně prospěšné organizace, nebo mají provádět neziskovou činnost pro soukromý prospěch. V Zemanově pojetí by měly fungovat neziskovky jako firmy, které jen potřebují finančně nakopnout. Jinými slovy je vnímá jako start-upy.

Organizace, které se angažují v pomoci sociálně slabým, handicapovaným, chudým, lidem na společenském okraji, ale budou jen těžko podnikat ve své oblasti zájmu. Pokud by dokázaly na těchto lidech vydělávat, prezidentovými slovy "ke každé státní koruně získat další korunu", teprve pak bychom o nich mohli mluvit jako o pijavicích, akorát by tentokrát nesály peníze ze státní pokladny, ale z lidí, kteří potřebují pomoc.

Nakolik jsou Zemanova slova populistickou snahou přilepšit si u voličů, ukazuje mimo jiné i to, že sám věnoval peníze Klokánkům ze své sbírky na státní dluh. 

Stát přitom paradoxně díky neziskovkám v sociální sféře naopak ušetří, protože alternují služby, které by jinak musel zajišťovat v plné šíři veřejný sektor. 

V každém případě pokud příště Zeman či někdo jiný bude mluvit o "neziskových pijavicích", je třeba mít na paměti, že to nejsou jen "sluníčkoví milovníci migrantů a chátry, co nechce makat", ale i sportovní svazy či horská služba. 

Zdroje:
Vlastní