Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Nejtvrdší sankce od konce studené války. Rusko bude krvácet

Nejtvrdší sankce od konce studené války. Rusko bude krvácet
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Evropská unie a Spojené státy se dohodly na dalším balíčku sankcí, které tentokrát uvalují na celá odvětví (proto se označují jako sektorové sankce). Moskva se sice dosud tvářila, že ji sankční nátlak Západu nijak neznepokojuje, faktem ale je, že nový postih je vůbec nejtvrdší od konce studené války a Rusko může stát až třetinu jeho ročního rozpočtu, což je horentní suma.  

Brusel omezuje "ruským finančním institucím patřícím státu" přístup ke kapitálovým trhům, zakazuje dovážet do Ruska zboží dvojího užití určeného pro vojenský sektor, uvaluje embargo na obchodování se zbraněmi (zajímavé ovšem je, že francouzských lodí Mistral se to netýká a Rusové je získají tak jako tak) a omezuje Rusku přístup k moderním technologiím, které potřebuje ruský ropný průmysl.

Nové sankce ohlásila unie už v úterý, formálně je podepíše ve středu a platit začnou od čtvrtka. Sektorové sankce nejspíš Rusy překvapily, prezident Vladimir Putin zřejmě spoléhal na to, že je unie nepodpoří, protože sektorové sankce budou mít dopad i na unijní státy.

Ruská ekonomika už nyní pociťuje výrazné ztráty. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) nedávno odmítla financovat ruské projekty, Rusko tak přišlo o 23 miliard eur za rok. Rusové navíc zažívají odtok kapitálu ze země, který v prvním čtvrtletí dosáhl 74,6 miliardy dolarů.

Celkový export unie do Ruska se pohybuje kolem 120 miliard eur. Čtvrtinu z toho (36 miliard) má Německo, 11 miliard pak Itálie, jak uvádí portál Nězavisimaja gazeta. Sankce proto oslabí nejen Rusko, ale i unijní země, což je – v rámci konkurenčního boje – výhodné pro USA. Obchodní svazky Američanů s Rusy jsou výrazně nižší než v případě EU.

Ovšem nejbolestivější pro Putina bude zřejmě postih pro finanční sektor. Rusko nemůže operovat se svými valutovými rezervami, aniž by část transakcí neprošla přes americké nebo evropské platební systémy.

Nejčernější scénář by pro Rusko nastal v případě zmražení majetku jeho národní banky a odříznutí ruské ekonomiky od kapitálového trhu. V takovém případě by se ruská ekonomika rozpadla během několika týdnů, jak upozorňuje Nězavisimaja gazeta.

Obdobně dramatická situace by Rusko čekala, kdyby unie sankce časově neomezila (balíček má tříměsíční limit).Otázkou ovšem je, jak bude vypadat reálný dopad sankcí. Rusko mířilo k recesi i bez unijního trestu a nyní se jeho situace zhorší. Unijní ekonomika naopak v poslední době vykazovala oživení a růst a ekonomové předpokládají, že Brusel sice dopad protiruských sankcí ucítí na vlastní kůži, zvládne to ale celkem bez problémů.  

Zdroje:
newsru.com